Bengt fick lära sig att bedöma hivrisk den hårda vägen

18 oktober, 2015

– Jag har den hårda vägen fått lära mig att risken är mycket mindre att ha sex med någon som vet att han är hivpositiv och vet att han har värden som är låga eller omätbara än att ha safe sex med någon som själv tror att han är frisk.

Bengt har nyligen fått veta att han är hivpositiv. Han är i 50-årsåldern och efter en långvarig relation med en kvinna kom han på att han gillade killar. Bengt har alltid varit något av en globetrotter, så när han började träffa killar så kom det sig naturligt att ha dejter även under resande fot.
Bengt är lite blyg men inte tillbakadragen. Vi sitter på Café Rival och pratar. Medan han spisar en nötpaj berättar han hur fick veta sin hivstatus och så länge han är under medicinering är han minimalt smittsam.

 

Jag hade inte blivit smittad om jag träffat en hivpositiv man

 

– Om jag hade träffat en hivpositiv man som var under behandling istället, då hade jag inte blivit smittad. Jag har fått lära mig den hårda vägen. Folkhälsomyndigheten konstaterar numer att det är en ”obetydlig” risk att smittas av någon som är välbehandlad.
– Jag hade en 15 år lång relation med en kvinna. Efter flera år konstaterade jag att relationen inte funkade längre. Det var under separationen som jag började tänka på killar. Jag ville testa och det var en period på tio år som jag hade relationer med båda könen. Jag träffade en kille utomlands av och till i fem år. Relationen sprack och jag slickade mina sår och kände att jag behövde prata av mig med en kompis.
Bengt passade på att ta sig till en av Latinamerikas mest kända gay-badorter, där träffade han en kille. De använde kondom som Bengt alltid brukar men oturen var framme och kondomen gick sönder.
– Jag träffade en kille som ”visste” att han var negativ. Han hade testat negativt bara två månader tidigare. Vi använde kondom men så sprack ju den tyvärr och killen blödde lite direkt efter jag kommit in. Så drog jag ut och blev avsugen utan kondom istället. Den korta stunden räckte. Han sa att han hade testat negativt två månader tidigare, och jag trodde på honom. Han var nog antagligen nysmittad och hade troligen därför skyhöga virusnivåer. Jag hade otur eftersom den kontakten räckte.

 

Jag fick en primärinfektion

 

Fem dagar senare blev jag jättesjuk. Jag mådde extremt dåligt och jag fick reda på att även killen som jag hade träffat hade blivit sjuk samtidigt. Jag trodde att det var magsjuka och hade ingen tanke på att det kunde vara en primär hivinfektion. Väl hemma gick och testade mig på Venhälsan som jag brukar göra var sjätte månad.
Bengt har alltid varit säkerhetsmedveten och valt killar som har samma inställning. Inga killar som kör barebacking! När svaren från Venhälsan kom fick han reda på att han var hivpositiv.
– Det var otur i oturen . Jag hoppades först att testet skulle vara felaktigt när vi gjorde ett kontrolltest. Men jag tog det som det var. Nåväl, går inte göra ogjort så bara acceptera och hitta en väg i den nya situationen. Jag har inte haft någon kris utan mår bra. Visst snurrade det till, det är trots allt idag en kronisk sjukdom som jag i varje fall inte ännu har några symtom av. Så det finns värre sjukdomar. Men jag tyckte att det var jobbigt att de tvingade till mig en kurator. Jag träffade henne i tio minuter men jag kände att jag inte behövde det. Jag kände att hon var ömkande och det var för mycket stackars dig över henne. Men hänt har hänt och det är bara att titta framåt.

Bengt är öppen med sin hiv på Qruiser

 

Jag började med mediciner i september förra året och jag är minimalt smittsam för mina virusmängder är så låga.
Bengt berättar att det påverkar hans liv.
– Jag har svårt att vara öppen om det och det är svårt att träffa en ny partner. Jag träffar killar via Qruiser där jag är öppen med att jag är hivpositiv.  På GrindR har jag en sida där jag inte är öppen med att jag är positiv.  Där är jag mer med för att boosta min egen självkänsla. Nä, skämt åsido, efter ett tag berättar jag att jag har hiv. Det finns de som hoppar av och säger att de inte vill ses, det finns även de som säger att de själva har hiv och de som säger att det spelar ingen roll – vi ska ändå använda kondom.
– Jag har fått bra stöd via Qruiser och även via Posithiva gruppen.

Det finns en vanföreställning inom gayvärlden att man får skylla sig själv om man har fått hiv. Det finns en bild att om man har sex och får hiv så har man knullat runt,. Jag tycker inte att jag är lösaktig, Säger Bengt.
Han fortsätter.
– Jag har inte haft många one night stands innan jag fick hiv och jag har ibland varit lite lagd åt tanken att om man redan fått hiv kanske man inte behöver kondom om man har sex med andra som har det.  Fast jag använder alltid kondom eftersom jag är rädd för att få andra sjukdomar. Men jag tänker ju ändå att jag redan har fått det värsta som man kan få.

Det finns de som inte vågar testa sig

 

Bengt berättar att han via Posithiva gruppen träffat män som till och med utvecklat Aids innan de hamnat i behandling eftersom de varit rädda för att testa sig.
– En orsak kan vara informationsplikten som därmed blir kontraproduktiv.  Det finns många som låter bli att testa sig. Jag berättar för de jag träffar och jag träffar mest killar som har också har hiv. Det kommer fram redan när jag chattar för då behöver jag inte sortera bland folk som inte vill träffa mig.
Bengt vill träffa en pojkvän och det kan vara enklare att träffa någon annan som också är hivpositiv.
– På Qruiser är det enkelt att berätta eftersom det redan står i min profil. Det är mest på Qruiser som jag tar de flesta kontakterna. Via GrindR träffar jag ett gammal ex som blivit någon slags KK. Han vet om att jag har hiv och han tycker inte att det spelar någon roll. Vi har det trevligt men det kommer inte att bli annat än KK. Jag berättade medan vi chattade och han sa att det inte spelar någon roll.

Hivpositiva inget för ”Bug Chasers”

Bengt ser plötsligt bekymrad ut och berättar sedan att han har blivit kontaktad av män som är så kallade Bug chasers som är ute efter eller fantiserar om att få hiv.
– Det kan vara både unga och gamla. Då brukar jag svara att om du verkligen vill spela rysk roulett med höga insatser så ska du inte satsa på oss med konstaterad hiv och som är under medicinering. För vi som talar om att vi är hivpositiva och är under behandling är fel personer. Du borde träffa sådana som inte vågar testa sig. Så jo, jag är hivpositiv, och blev smittad av kille som ”visste” han var negativ. Till och med Folkhälsomyndigheten konstaterar numera att det är en ”obetydlig” risk att smittas av någon som är välbehandlad.

Bengt söker idag allt från vänner till en pojkvän.
– Det finns mycket stigmatisering inom gayvärlden. De flesta säger att de inte tar sådana risker när jag berättar på GrindR. Det lustiga är att de precis innan skrivit att de är ute efter  bareback-sex innan. Det går inte ihop för mig. För när någon frågar om jag vill ha Barebacking så säger jag att jag använder alltid kondom och att dessutom så har jag hiv. Riskvärderingen är inte dessa människors starka sida.

Bengt kommer in på att det är lugnande att testa sig.
– Jag testar mig får andra könssjukdomar ofta, det känns bra. Det är dels av omtanke om mig själv, det är lugnande, och dels av omtanke om andra. Man vet att man inte bär på någonting. Har man något så ju tidigare man kommer inom behandling desto bättre. Det handlar inte bara om hiv, och det är bra att inte sprida det vidare. Vi har alla vårt ansvar.

Text: Facundo Unia