Beställa hemmatester via Internet

24 juli, 2017

Vi flyttar allt mer över våra liv till Internet. Kommer du ihåg när vi dejtade på krogen och köpte varor över disk? Numera vill många företag att vi också ska testa oss och träffa läkaren via Internet. Naturligtvis mot betalning. Utmärkt om det kan få oss att testa oss oftare men farligt om det sker på fel sätt och får oss att felaktigt får oss att tro att vi är friska.

Reklam här och där propagerar för att vi ska köpa hemmatest på Apoteket eller via Internet. Till och med vissa landsting har hoppat på trenden och propagerar för att vi ska kolla om vi har klamydia genom att kostnadsfritt erbjuda självtest genom att logga in på www.1177.se.

Många som tycker det är jobbigt att besöka en mottagning och prata om sitt sexliv lockas naturligtvis av denna anonymitet och ju fler som testar sig desto bättre men vilka baksidor finns det?

Ett test ska naturligtvis vara pålitligt. De självtester som marknadsförs anger en tillförlitlighet på 99,5% och det får nog anses tillräckligt. Den sista halvprocenten är sannolikt mer juridik för att undvika stämningar om något skulle bli galet i tillverkningen.

Alla könssjukdomar som sorterar under smittskyddslagen (hepatit A, B och C, gonorré, klamydia, syfilis och hiv) får du kostnadsfritt testa dig för hos din vårdcentral eller hos en specialmottagning där du bor.

Män som har sex med andra män kan känna större trygghet att besöka en mottagning som har speciell kunskap och mer vana att prata om bögsex. Klicka på ”TESTA DIG” här på Sentry.nu. Hos Apoteket AB kostar ett hemmatest mellan 300 och 400 kronor. Carestore Dynamic Code AB, som är ett av de företag som gör reklam riktad till oss, testar för flera olika könssjukdomar samtidigt för 699 kronor.

Det är alltid bra att göra en generell check av din status när du ändå är på gång. Hiv, som kräver blodprov, kan inte i nuläget göras med självtest. Inte heller syfilis som ökar stort bland oss. De mottagningar som erbjuder hivtest med snabbsvar kan inte alltid genomföra tester för andra könssjukdomar.

Alla företag upplyser inte om att de tester som du kan göra själv hemma bara visar om du har klamydia i slidan eller penisen, alltså om du har haft slidsamlag. Har du haft analsex eller munsex måste du gå till en mottagning för att testa dig på rätt ställe. Också gonorré kräver test i de bakre regionerna och i svalget. Olika företag har olika rutiner för att rapportera enligt smittskyddslagen om ditt prov skulle visa positivt

En del kommersiella försäljare av självtester saluför sedan läkemedel och behandling av en eventuell sjukdom. Kom då ihåg att smittskyddslagen garanterar dig kostnadsfria läkemedel och behandling via landstinget. Många gånger kan en specialist behövas för att du ska få rätt antibiotika. Att köpa läkemedel via Internet kan vara både dyrt, verkningslöst och mycket farligt. Det kan i värsta fall förvärra din situation.

Redaktionen Sentry.nu