Bra att veta om din sperma

4 juni, 2021

Sperma börjar produceras vanligtvis när kroppen är mellan 13 och 15 år. En utlösning består ungefär av en tesked sperma och kan komma olika kraftigt och rinna eller spruta ut. Kombinationen ”fetish” och ”sperma” ger över 200 miljoner träffar på nätet så den som har sådana sexfantasier är inte ensam även om utlösningar i många porrfilmer består av blaskig hudkräm i slow motion. Det finns till och med kladdig ”fake sperma” att köpa på nätet. Sentry.nu har talat med en spermafantast.

Äkta sädesvätska eller sats kommer från sädesblåsorna och prostatakörteln. Spermierna bildas i testiklarna och tar vägen via bitestiklarna där de mognar och blir färdiga spermier. Processen tar några månader. Eftersom det bildas nya spermier hela tiden tar de aldrig slut, oavsett hur ofta du får utlösning.

Det är bara en liten del av satsen som är de egentliga spermierna men trots det kan en utösning bestå av många miljoner spermier. Efter ett tag byts spermierna i kroppen ut och ersätts med nya. De gamla följer med ut när du får utlösning och kissar. Spermierna överlever bara en kort tid utanför kroppen och dör när sperman torkar.

Sperman kan vara genomskinlig, vit, grå- eller gulaktig och kan innehålla blod från blodkärl och kan därför färgas till mer rosa eller brunröd. Sker det vid enstaka tillfällen är det ofarligt men tänk på att blod kan innehålla virus och därför kan sperma överföra t.ex. hiv om den kommer i kontakt med slemhinnor eller öppna sår.

Sperman kan vara tunn som vatten, kletig eller ha små klumpar. Smak och lukt påverkas av vad du äter och dricker.

I porrfilmer sprutar rikligt med sperma men den är inte alltid på riktigt. Ofta används i stället t.ex. hudkräm som liknar sperma och allt brukar filmas i slow motion.

Sexigt och upphetsande

En av alla de som attraheras av att se och uppleva sin egen och andras sperma är Rasmus, en 46 åring som jobbar i pendeltågstrafiken. Sperma i olika former gör honom riktigt pilsk. Han förstod tidigt i livet att det är killar som gäller för honom.

– Jag gick på högstadiet när jag kände att jag inte tänkte riktigt som andra killar. Jag hade haft en tjej innan men kände att det inte riktigt var min grej. Jag började spana in killar men vågade inte komma ut förrän jag hade flyttat hemifrån.

Rasmus har varit singel sedan två år efter ett långt förhållande i elva år. Nu letar han efter en ny kille.

– Jag blir kåt av sperma och älskar att få den över hela kroppen. Jag vet inte riktigt vad som är grejen, ibland smaken, ibland konsistensen tror jag. Jag tar PrEP sedan två år tillbaka. Det var jättelång kö på Venhälsan så jag kontaktade en privat mottagning och jag testar mig var tredje månad på Mansmottagningen i Kista.

Rasmus gillar Venhälsan men tycker inte om sjukhus.

-. Jag hatar sjukhus. Hade Venmhälsan legat någon annanstans kanske jag hade gått dit. Jag var där för 20 år sedan och testade mig regelbundet men jag råkade på gamla ragg som jag verkligen inte ville träffa igen. Men på den tiden fanns det inget annat. Nu är jag glad för att jag har hittat alternativ.

Första månaderna som singel var svåra

– Jag koncentrerade mig på att lära mig leva och bo ensam och rå om mig själv. Jag tog upp bekantskapen med många gamla vänner men så kom Corona-pandemin och det blev svårt att dejta. Jag har en kk som jag träffar då och då, men det är mer sällan numera. Han älskar också sperma.

– Jag tänker ofta på könssjukdomar. Ibland frågar jag den jag ska träffa om den nyss har testat sig. På Grindr och Scruff kan man ju fylla i när man senast testade sig och jag hoppas verkligen att de som uppger det är ärliga. Nu under pandemin har jag faktiskt inte träffat någon därifrån.

Finn Filén som är överläkare vid Venhälsan på Södersjukhuset påpekar att även om sex utan kondom är skönt så innebär allt oskyddat sex risk för infektioner. Störst är risken vid anala samlag och alldeles särskilt vid receptiv eller mottagande sex.

PrEP har en bra skyddande effekt mot att bli smittad av hiv.

–  All slemhinnekontakt och utbyte av kroppsvätskor innebär en risk för bl.a. klamydia, gonorré, syfilis, herpes och kondylom. Att risken är störst efter att ha blivit påsatt beror på en kombination av slemhinnekontakten i sig samt att sperma blir kvar inne i kroppen. Den rektala slemhinnan är mycket känslig för vissa bakterier och de sexuellt överförda organismerna trivs alldeles för bra där, säger Finn.

Infektionerna ökar

– Om man får något slags symptom efter oskyddat sex är det bra att testa sig för STI. Att dra på sig en sexuellt överförd infektion är vanligt bland personer som tar PrEP och detta är anledningen till att alla som tar PrEP rekommenderas provtagning var tredje månad.

Text: Facundo Unia