Den förste som botats från hiv har avlidit i leukemi

5 oktober, 2020

Den första mannen som har botats från hiv, Timothy Ray Brown, är död. Han dog 54 år gammal omgiven av sin partner och sina vänner i sitt hem i Palm Springs efter att ha kämpat mot ett återfall av leukemi.

”Timothy ägnade sitt liv åt att berätta sin historia om att ha blivit botad från hiv och han blev hoppets ambassadör” skrev Browns partner, Tim Hoeffgen, i ett Facebook-inlägg som meddelade hans död. Hans behandling var inte så effektiv som man hoppades och biverkningarna blev oöverkomliga.

”Berlinpatienten” Timothy Ray Brown

“Berlinpatienten” Browns hiv upptäcktes1995. Han fick antiretroviral behandling och hade välkontrollerad hiv när han diagnostiserades med akut leukemi 2006 och fick två benmärgstransplantationer från en givare med en sällsynt genetisk mutation som blockerar hiv från att komma in i celler. Brown genomgick också intensiv kemoterapi och strålning för att döda sina cancerceller.

Browns fall beskrevs vid en konferens 2008 och i medicinska tidskrifter. Han blev offentlig med sin identitet i juni 2011 då han bidrog som försökskanin för att hjälpa forskare att lära sig mer om hur han slog ner sin hiv – en fråga som fortfarande inte är helt besvarad. Forskare letade efter kvarvarande virus överallt i hans kropp, men de kunde inte upptäcka hiv någonstans. När han dog hade han levt fri för hiv i 13 år.

Till slut fick Brown också en möjlighet att prata med ytterligare en person som botats från sin hiv, Adam Castillejo också kallad ”Londonpatienten”. Han anses också botats efter en liknande benmärgstransplantation med stamceller.

Benmärgstransplantationer är alldeles för riskabla för att använda som ett rutinmässigt botemedel för människor som inte behöver dem för att behandla livshotande cancer. Men Browns fall var ett principbevis för att hiv potentiellt skulle kunna botas, och det inspirerade forskare världen över att utforska andra sätt att göra immunceller resistenta mot hiv eller göra det möjligt för immunsystemet att kontrollera viruset.

[email protected]