Engelsman smittad av ”supergonorré”

5 april, 2018

En man i England har drabbats av ”supergonorré”, efter en resa till Sydostasien. Denna stam är resistent mot antibiotika och nu befarar Folkhälsomyndigheten att sjukdomen ska spridas även i Sverige.

– Det är absolut inte uteslutet att vi får in den här typen av bakterier i Sverige, säger Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

– Det är första gången vi ser ett fall med sådant starkt motstånd mot antibiotika, säger Dr Gwenda Hughes från Public Health England till BBC.

Gonorré orsakas av en bakterie och sjukdomen sprids via oskyddat vaginal-, oral- och analsex. Kondom skyddar mot smitta men gonorré kan också överföras med till exempel fingrarna. Det som skiljer ”supergonorrén” från den vanliga är bakteriens förmåga att  stoppa antibiotikans möjlighet att ta sig in i cellen

– Det är en stegvis utveckling där gonorrébakterien blivit resistenta mot flera typer av antibiotika. Bakterien har nästan betat av alla olika alternativ vi har. Det återstår endast en möjlig variant kvar som de skulle kunna behandla med, så vi kommer närmare och närmare slutstadiet när vi inte har något alls att behandla med, fortsätter Anders Tegnell.

 

Kan spridas snabbt

 

Anders Tegnell menar att ”supergonorrén” kan  sprida sig snabbt till andra länder.

– Det är absolut inte uteslutet på sikt att vi får in den här typen av bakterier i Sverige. Kommer bakterierna in så kommer de skapa en hel del problem, säger, Anders Tegnell, statsepidemiolog hos Folkhälsomyndigheten.

– Det är alltid oroande, om det inte går att behandla. Gonorré är en ganska farlig sjukdom. Det är viktigt att agera snabbt, säger Ander Tegnell.

Gonorré ökar stort i Sverige. Inte minst bland unga och bland män som har sex med andra män. 2017 rapporterades 2 550 fall av gonorré i Sverige. Det är en ökning med 44 % jämfört med året innan och är den största ökningen under ett år hittills. Liksom tidigare rapporterades flest fall i gruppen män som har sex med män (MSM) där ökningen är hela 59 procent sedan 2016. Utvecklingen ser likadan ut i de flesta länder i europa och i USA. Enligt WHO drabbas 78 miljoner människor i hela världen varje år.

Självtester som finns att köpa på nätet eller apoteket är bara för provtagning i urin eller som vaginalprov. Symptomfria manliga bärare av gonorré visar vanligtvis positivt prov från ändtarm eller svalg och inte från urin eller urinrör.

Vanlig gonorré kan behandlas med antibiotika. Obehandlad gonorréinfektion kan leda till komplikationer som ledbesvär, blodförgiftning och ögoninfektion som kan leda till nedsatt syn. Främst kvinnor kan drabbas av infertilitet. Gonorré klassa som allmänfarlig sjukdom och ingår i Smittskyddslagen. Behandling är därför kostnadsfri.

Läs mer om gonorré på Sentry.nu.