Erasure med ny musik och uppdaterad historisk video på World AIDS Day

30 november, 2021

Lagom till årets World Aids Day den 1 december och 25 år sedan videon ”25 000” visades för 160 000 deltagare på London Pride 1996 får en uppdaterad version, ”25 [email protected], premiär med ny musik av Jimmy Somerville,  Andy Bell och Vince Clarke i Erasure.

När videon hade premiär för 25 år sedan såg situationen för hivpositiva helt annorlunda ut än i dag. Nya läkemedel hade just sett dagens ljus men några löften fanns ännu inte att ge. 27 000 människor hade då avlidit i Storbritannien. Videon dramatiserade sorgen som omgav epidemin och berättade historien om en ung man som testar positivt, blir avvisad från sin familj och tvingas förhandla om sitt förhållande och sin sexualitet. Originalvideon bär sin tids kännetecken. Allt från modet och sin tids tekniska bildupplösning till de outhärdligt oskyldiga ansiktena på de två unga huvudrollerna.

Nu har ”25 [email protected]” med ny musik av Erasure släppts med hjälp av originalvideon och filmer från dess Pride-premiär 1996. I skarp kontrast till originalet innehåller denna en intervju med skådespelaren Nathaniel Hall (”It’s a Sin”), som resonerar om att leva ett hälsosamt liv med hiv samtidigt som han poängterar det sociala stigma som envist finns kvar.

Den nya videon hyllar sitt förflutna och firar hur långt vi har kommit.

-Förutom att den ligger mig väldigt varmt om hjärtat, är den också av historisk betydelse och betydelse ur ett världsomspännande människorättsperspektiv, kommenterar Andy Bell den nya uppdaterade videon.

-För 25 år sedan var det svårare för hbtqi+-personer – från hela spektrumet av kulturellt, etniskt och könsmångfald – att vara så kraftfullt synliga som vi är nu, särskilt som hiv+. Den nya videon [email protected] speglar tillbaka på hiv och aids-pandemin på 80- och 90-talen, på okunnighet, stigma och brutal diskriminering, och dess ofta förbisedda inverkan på mycket unga människor, säger regissören Rob Falconer.

World Aids Day i Sverige

World Aids Day uppmärksammas återkommande den 1 december varje år av en mängd organisationer på många orter i Sverige. Gå till hemsidor, FB- och Instagramkonton för RFSL, Noaks Ark, Positihiva gruppen för mer information.

[email protected]