Extremt resistent stam av shigellainfektion i Storbritannien

29 januari, 2022

I Storbritannien har en ökning av en svårbehandlad stam av tarminfektionen shigella registrerats

Nu uppmanar myndigheterna till försiktighet efter en ökning av, vad man kallar ”en extrem antibiotikaresistent” form av Shigella bland män som har sex med andra män (MSM). Tarminfektionen, som orsakas av bakterier som finns i avföring, orsakar diarré som ibland blandas med blod, magkramper och feber. Den kan överföras genom analsex och oralsex, antingen direkt eller via otvättade händer.

Myndigheterna har räknat 47 fall mellan september 2021 och januari i år. Mellan april 2020 och augusti 2021 registrerades 16 fall. Denna speciella stam av Shigella har följts sedan 2018 men det är först nu resistensen mot antibiotika har visat sig. Endast en liten mängd bakterier kan sprida infektionen och symtom uppträder vanligtvis mellan en och fyra dagar efter exponering och förväxlas ofta med matförgiftning.

Shigellainfektion

De flesta tillfrisknar inom en vecka men vissa individer kräver intravenös antibiotikabehandling men tillgången är begränsad för denna extremt resistenta stam.

– Att utöva god hygien efter sex är verkligen viktigt för att hålla dig och dina partners säkra. Undvik oralsex direkt efter analsex och byt kondom mellan analsex och oralsex och tvätta dina händer med tvål efter sexuell kontakt, säger Dr. Gauri Godbole till tidningen Attutude.

– Det är viktigt att män som har sex med män inte avfärdar eventuella symtom och pratar med sin läkare eller sexuella hälsoklinik och nämner Shigella, om de mår dåligt. Män med Shigella kan också ha exponerats för andra sexuellt överförbara sjukdomar, inklusive hiv, så rekommendationen är att göra en komplett hälsoundersökning på en klinik.

För de som diagnostiserats med Shigella, rekommenderas god vätskebalans och vila. Det är också viktigt att inte ha sex, undvika spa, simning, jacuzzi, badtunnor och dela handdukar samt att laga mat till andra tills en vecka efter att symptomen upphört.

Folkhälsomyndighetens sjukdomsinformation om shigellainfektion.

Redaktionen