För 26 år sedan dog discostjärnan Jimmy McShane av aids

29 mars, 2021

I dag för 26 år sedan dog sångaren i discobandet ”Baltimora” Jimmy McShane, i komplikationer av aids. Han blev 37 år gammal. McShane diagnostiserades med hiv i Italien 1994 och bestämde sig för att återvända till Nordirland för att tillbringa sitt sista år hemma i Derry.

McShane drabbades av aidsrelaterad demens under de sista stadierna av sin sjukdom. Efter att ha hört att Victoria Hospital arbetade med ett botemedel, liftade han till Belfast i sina tofflor och trodde att det var Royal Victoria och inte som det var, ett sjukhus i Australien.

McShane hade lämnat Derry desillusionerad av den homofobi han utsattes för som tonåring. Han gick på scenskola och försökte senare tillbringa en tid på West End i London. Han återvände dock till Derry och arbetade för Röda Korset.

Senare fick han ett jobb som bakgrundsdansare till sångerskan Dee D. Jackson under hennes europaturné. Efter en spelning i Italien kontaktades han av producenten Maurizio Bassi som letade efter en sångare till sitt nya band, Baltimora.

Baltimoras första singel, Tarzan Boy, släpptes i april 1985 och blev en hit i hela Europa. När låten släpptes i Amerika låg den sex månader på Billboard 100.