Cancer i munhåla och svalg vid många partners?

Cancer i munhåla och svalg vid många partners?

Jag har nyligen läst om en studie som säger att risken för cancer i mun/svalg ökar kraftigt om man har många partners och har oralsex.

Svar

Du har sannolikt läst om en studie gjord vid Johns Hopkins University USA som redovisats i tidskriften Cancer. Den visar att tio partner eller fler ökar risken för hpv-relaterad cancer i munhåla eller svalg 4,3 gånger. Att vara ung och att ha en partner som har sex utanför relationen ökar också risken.

Forskningen visar också att det inte bara är antalet partner som avgör risken. Att ha äldre partner, medan man själv är ung, och att ha en partner som har sex utanför den egna relationen ökar risken. Även intensiteten verkar har betydelse, d.v.s. många partner under en kortare tidsperiod (jämfört med lika många partner, fast under en längre tidsperiod).

De allra flesta hpv-infektioner (över 90 %) är inte farliga och läker ut av sig själva. Det finns dock några hpv-typer som kan orsaka cancer i munhåla och svalg (tonsillcancer), analcancer, livmoderhalscancer hos kvinnor och peniscancer hos män. När vissa hpv-virus kommer in i kroppens celler tappar cellerna kontrollen över hur de växer och delar sig. De börjar växa okontrollerat och bildar tumörer, d.v.s cancer.

Det har blivit vanligare med tonsillcancer som orsakas av hpv. Antalet tonsillcancerpatienter som har hpv i sina tumörer är idag sju gånger fler än på 1970-talet. Varför vet forskarna inte riktigt. Eftersom viruset smittar via sexuella kontakter kan en orsak vara att vi har sex med fler partners och har mer oskyddat sex idag.

Vaccination mot hpv bör ske före det att man blivit exponerad för viruset, d.v.s. före det att man sexuellt debuterat. Vaccinet skyddar mot upp till ett 10-tal av de mest aggressiva hpv-stammarna. Nyttan av att vaccinera sig senare i livet är marginell men hänger i första hand inte på ålder utan på hur mycket, eller lite, sex man haft före vaccinationen och planerar att ha efter vaccinationen. Från och med hösten 2020 ingår vaccination mot hpv i det allmänna vaccinationsprogrammet för både pojkar och flickor.

Hpv smittar genom samlag, analsex och oralsex och sannolikt också via djupa kyssar. De flesta som smittats av hpv märker ingenting, om de inte får vårtor. Det finns än så länge inget rutintest för att undersöka om man har drabbats av hpv men ibland kan läkare ta vävnadsprov.

Hpv är världens vanligaste sexuellt överförda infektion och de allra flesta sexuellt aktiva har någon gång haft en infektion med hpv. När man har samlag eller oralsex är det bästa sättet att skydda sig mot hpv att använda kondom

Läs mer om Kondylom/könsvårtor och hpv under fliken ”STI/könssjukdomar” på sentry.nu.