Kan corona smitta vid sex?

Kan corona smitta vid sex?

Hej.

Kan coronaviruset smitta vid sex?

Svar

Det nya coronaviruset COVID-19 tillhör inte de sjukdomar som man säger är ”sexuellt överförbara” (STI). Dit räknas bl.a. hiv och aids, gonorré, hepatit A och B, klamydia och syfilis som alla finns beskrivna på www.sentry.nu.

I dessa fall kan bakterier eller virus överföras via slemhinnor i och runt könsorganen, analen eller i mun och svalg. Överföring kan också ske när slemhinnor kommer i kontakt med blod som kan finnas i saliv eller sperma.

Den vanligaste smittvägen för det nya coronaviruset eller COVID-19 är s.k. droppsmitta, d.v.s. andras vätskedroppar som når dig när någon nyser, hostar, skrattar och pratar när du står för nära. En rejäl hostattack eller en kraftig nysning kan innebära en dusch som sprider viruset många meter eller på dina otvättade händer när de sedan vidrör ditt ansikte. Därför talar man om att hålla ”social distansering”, d.v.s. hålla avstånd till andra människor och tvätta händerna ofta och noga.

Det kan vara svårt att hålla avstånd när du har sex med en eller flera andra personer och därför kan man säga att viruset absolut kan överföras vid sex. Det säkraste blir då sex i ensamhet eller på långt avstånd. QX.se skriver om rekommendationer som den amerikanska organisationen GMFA ger.

”Men om du har sex försök att minimera utbytet av kroppsvätskor genom kyssar och utlösningar. Att använda kondom vid oralsex hjälper. Du kan också försöka begränsa antalet sexpartners. Om du brukar gå på sexfester, chemfester, bastuklubbar och darkrooms är det säkrare att begränsa dig eller helt sluta att gå.”

Nu är det tid för avancerad fantasi, en video eller kanske en dator tills pandemin är över.