Kan jag ha fått något skit?

Kan jag ha fått något skit?

Var på videoklubb för fyra dagar sedan. Utförde en avsugning utan gummi. Har nu lite ont i halsen när jag sväljer men inget annat. Risk att jag fått nått skit?

Svar

Risken för att hiv överförs vid oralsex orsakar stor förvirring och många frågor till Sentry.nu. Experter är överens om att fellatio (blowjob) inte är en speciellt effektiv väg för hiv att överföras.

Oskyddat oralsex kan innebära att virus från en person kan komma i kontakt med slemhinnor eller öppna sår hos en annan person.

Därmed finns det en teoretisk risk. Dock finns det bara några få sådana fall konstaterade. Om personen du suger av vet att han är hivpositiv medför den behandling han då får att han är minimalt smittsam. Sannolikheten att du har drabbats av hiv är därför mycket liten.

Däremot finns det risk att oskyddat oralsex kan orsaka gonorré, syfilis och även klamydia. Detta är könssjukdomar som ökar i vår grupp. Om du misstänker symptom eller är orolig bör du kontakta en STI-mottagning för att testa dig. Det ärnågot som du och alla andra sexuellt aktiva borde ha som rutin någon eller några gånger per år. Kom ihåg att berätta hur du har haft sex så att prov tas från rätt ställe.