Könssjukdomar och försäkringar

Könssjukdomar och försäkringar

Hur ser försäkrings bolag på om man smittas med olika könssjukdomar hiv, klamydia, herpes och allt vad det heter. Räknas det som försäkringsärende eller anser de flesta bolag att det är självvållade och man inte har rätt till ersättning?

Svar

Det finns många försäkringsbolag och många olika försäkringar såsom bl.a. livförsäkring, sjukförsäkring, sjukvårdsförsäkring, diagnosförsäkring och olycksfallsförsäkring. En könssjukdom som går att bota ses inte som ett större problem vid nytecknande eller vid skada om det är en försäkring för sjukvård. Hiv behandlas dock annorlunda men bolagen ger inga besked i förhand. För att ansöka om t.ex. en privat livförsäkring krävs att du lämnar en hälsodeklaration där de brukar fråga om du har hivtestat dig och i så fall vilket svar du fått. Man brukar också fråga om du behandlats för någon sjukdom under den senaste tiden. Sedan ger försäkringsbolaget besked. Om du inte svarar ärligt kan försäkringen ogiltigförklaras. För många år sedan fanns försäkringsbolag som frågade män om de hade haft sex med andra män men det tvingades de sluta med.

Många av oss har inte det försäkringsskydd som är viktigt att ha och de flesta vet inte vilka försäkringar som finns via fack och arbetsgivare. Det finns all anledning att kontrollera detta. Ett tips är att teckna livförsäkring innan du hivtestar dig. Då kan du med gott samvete svara på deras frågor. Om du är hivpositiv bör du kolla vilka gruppförsäkringar du har eller kan ansluta dig till via ditt fack eller din arbetsgivare. Beroende på försäkringsbelopp brukar det då räcka med att du intygar att du just då är ”fullt arbetsför”. Teckna fortsättningsförsäkring om du byter jobb eller lämnar facket så du inte trillar ur systemet. På nätet kan du se vilka frågor som ställs när du ansöker om de olika försäkringarna.