Så stor är risken att få hiv

Så stor är risken att få hiv

Vi vet ju alla vilka risker det innebär att bli påsatt utan kondom om den ”aktive” sprutar i röven, men hur fungerar det omvänt? Alltså, hur pass stor är risken för den aktiva parten att knulla någon utan kondom om man antar att den passiva har hiv?

Svar

Vissa exponeringar för hiv medför en mycket högre risk för överföring än andra. För vissa exponeringar är överföring biologiskt möjlig men är så låg att det inte går att sätta en siffra på den.

Det är dock viktigt att tänka på att riskerna ökar med tiden och leda till en hög livstidsrisk. Med andra ord kan risken vara liten om man har ett riskbeteende med en smittsam person endast en gång men om det upprepas många gånger är den totala risken efter upprepade exponeringar mycket högre.

Tabellen nedan listar risken för överföring per 10 000 exponeringar för olika typer av exponeringar.

Faktorer som ökar risken är andra samtida sexuellt överförbara infektioner (STI), tidig och sen hivinfektion och hög virusmängd. Faktorer som gör risken lägre är användande av kondom, antiviral behandling och PrEP. Hänsyn till dessa faktorer har inte tagits i nedanstående beräkningar som kommer från CDC (Centers for Disease Control and Prevention) och som har några år på nacken.

Risk för överföring av hiv per 10 000 exponeringar vid olika typer av sexuella praktiker.

Analt samlag, passiv part                    138

Analt samlag, aktiv part                      11

Vaginalt samlag, passiv part               8

Vaginalt samlag, aktiv part                 4

Oralt samlag, passiv part                    Låg risk

Oralt samlag, aktiv part                      Låg risk