Sår i munnen och på munnens slemhinna

Sår i munnen och på munnens slemhinna

Angående sår i munnen som kan vara risk för hivöverföring vid oralsex. Vad gäller då man av misstag bitit sig på insidan av underläppen med blodvite som följd. Hur länge tar det för slemhinnan att läka? Vad jag förstått går det fortare än för sår på huden.

Svar

Blåsor och sår i munnen och på munnens slemhinnor är vanligt, Det kan bero på en infektion eller att man bitit sig av misstag. Muntorrhet och användning av vissa läkemedel kan förvärra situationen. Det är riktigt att skadade slemhinnor ökar mottagligheten för virus.

Problemen kan variera och pågå under kortare eller längre tid. Slemhinnan kan vara svullen, röd- eller vitfärgad och det kan göra ont när du äter. De flesta blåsor och sår går över av sig själv men det är omöjligt att säga hur lång tid det tar. Det beror på så många olika faktorer. Du får själv känna efter, hålla uppsikt och vara extra försiktig under en tid. Ge läkeprocessen lite extra tid. Du är säkert bekant med att kondom skyddar mot de flesta sjukdomar som tar sig in i kroppen den vägen. Du kan underlätta läkandet genom att skölja med kolsyrat vatten och ta tuggummi eller spray mot muntorrhet. Sådant finns på apoteket. Borsta tänderna med en mjuk tandborste.

Om besvären inte går över kan du få hjälp från din vårdcentral.