Sex och MRSA

Sex och MRSA

Jag har sex med olika killar och undrar om det är smittsamt om någon av mina sexpartners bär på multiresistenta bakterier (MRSA)? Jag hörde att det smittar via kroppsvätskor, kyssar och sug kanske?

Svar

MRSA är en bakterie av typen gula stafylokocker som är motståndskraftig mot många olika sorters antibiotika. Bakterien är ovanlig, men om man har smittats brukar bakterien oftast finnas på huden, i näsan och i svalget. För det mesta orsakar MRSA inte några besvär, men om man får en infektion som kräver behandling finns det färre sorters antibiotika att välja mellan än för vanliga stafylokocker.

Oskicket att skriva ut antibiotika i onödan eller att köpa antibiotika på nätet är orsaken till att problemet med MRSA bara blir större. Vi riskerar att det inte finns fungerande antibiotika när det verkligen behövs och är livsavgörande.

När man utreder för MRSA tar man prov från näsan, svalg och mellangården mellan anus och könsorgan. Om en person med MRSA har ett sår eller ett eksem kan bakterien också sitta där.

MRSA smittar inte vid vanliga sociala kontakter och har den MRSA-negativa inga sår eller eksem är risken låg för smittspridning.

Om man har MRSA i mellangården eller svalg får man undvika att suga, kyssa eller slicka där, men analsex med kondom skyddar. Om du är smittad med MRSA kan du få hudinfektioner som till exempel bölder, hårsäcksinflammation, infektion i ett sår eller eksem. Ett infekterat sår kan göra ont och det kan bli rött eller svullet runt såret. Du kan också få feber.