Ska jag vaccinera mig mot HPV-virus?

Ska jag vaccinera mig mot HPV-virus?

Numera pratas det ju mycket om att det också skulle vara bra för killar att vaccinera sig mot HPV men det ör ju alltid tal om vaccinering för yngre killar. Är det någon vits att vaccinera sig senare i livet när man varit sexuellt aktiv i några år? Kan man testa sig om man har blivit smittad av HPV?

 

Svar

Vaccination mot HPV bör ske före det att man blivit exponerad för viruset, d.v.s. före det att man sexuellt debuterat. Vaccinet skyddar mot upp till ett 10-tal av de mest aggressiva HPV-stammarna. Nyttan av att vaccinera sig senare i livet är marginell men hänger i första hand inte på ålder utan på hur mycket, eller lite, sex man haft före vaccinationen och planerar att ha efter vaccinationen.

Vaccinering är inte subventionerad för män. Priset per dos ligger runt tusenlappen plus den kostnad som vaccinatören debiterar och det behövs tre doser. Hela kuren skulle kunna ligga på ca 3500 kronor. I vissa landsting kan avgiften ingå i högkostnadsskyddet.

Cancertyper som är relaterade till HPV-virus och som kan drabba män är framförallt cancer i penis, svalg och ändtarmsöppning (anus). För analcancer finns screeningmetoder utvecklade för att upptäcka förstadier, men sådan screening ingår för närvarande inte i något nationellt program för män. För annan HPV-relaterad cancer finns inga utvärderade metoder som kan användas i screeningprogram. Män måste förlita sig till att upptäcka symptom.

Läs mer om HPV-virus och kondylom HÄR!