Väntar på PrEP men hur funkar PEP?

Väntar på PrEP men hur funkar PEP?

Jag står i kö för att få PrEP men väntetiden är lång. Om det skulle bli så att jag misstänker att jag har tagit en lite för stor risk och att jag kan ha fått hiv kan jag väl få piller efteråt? Hur funkar det?

Svar

Förväxla inte PEP (Post Expositions Profylax) med PrEP (Pre Expositions Profylax). ”Post” betyder EFTER och ”Pre” betyder FÖRE. ”Profylax” betyder att förebygga en infektion eller sjukdom.

PEP (efter)

Om kondomen går sönder – få inte panik. Räddningen kan vara PEP som är en förebyggande behandling som man kan få för säkerhets skull då man misstänker att man utsatts för hiv vid analsex med en känt hivpositiv person som star under en icke framgångsrik behandling, som har påvisbar virusmängd och därför kan överföra viruset. PEP består av en kombination av olika bromsmediciner.

Pillren ska man ta inom 36 timmar efter överföringstillfället för att förhindra att viruset ska stanna kvar i kroppen. PEP är absolut inte en ersättning för kondom och säkrare sex. Det är en nödlösning om olyckan skulle vara framme. Om du har haft sex med en hivpositiv person som har omätbar virusnivå kan du inte få PEP. Kontakta omgående närmaste infektionsmottagning (eller akutmottagning) om du uppfyller kriterierna här ovan.