Han fyller 100 och lever med hiv

25 december, 2018

Att fira sin egen 100-årsdag är naturligtvis en milstolpe för all människor men för Miguel, känd som ”Lissabonpatienten”, är hans stora kommande dag av stor betydelse för alla i hela världen som lever med hiv. Han är den äldsta kända personen som lever med viruset. Dessutom är också hans virusnivå noll och han kan därför inte överföra hiv till någon annan. Han har en god geriatrisk hälsa, kan ta hand om sig själv och lever ensam.

–Den här killen är en ikonisk förebild för alla som lever med hiv, säger hivspecialisten MD Giovanni Guaraldi i ett inslag på Canadas CTV News.

På grund av att diskriminering av hivpositiva fortfarande förekommer har Miguel och hans familj begärt att få vara anonym. Smeknamnet ”Lissabonpatienten” används i en fallstudie som snart publiceras. Miguel diagnostiserades med aids 2004 på ett sjukhus i närheten av Lissabon med cancer och ett lågt CD4-tal. Han var då 84 år och hade ingen aning om att han var hivpositiv. Han och hans läkare tror att han fick viruset via heterosexuell kontakt.

Inês Pintassilgo, som arbetar med Miguel, säger att hälsan och livslängden kan han tacka läkemedlen som han tar noggrant och ett i övrigt hälsosamt och aktivt liv för. Han själv lägger
till den dagliga koppen citronthe.

–Jag tror att han lär oss att du kan leva ett långt liv med hiv så länge du har annat i din livsstil under kontroll. Jag skulle säga att hiv kanske spelar en liten roll i det här. Om den är välskött och välkontrollerad är det i sammanganhanget inget stort problem, säger Pintassilgo till CTV New

Se klippet om Miguel HÄR.

Läs om Hiv-Sveriges äldreprojekt HÄR.

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.ctvnews.ca/ctv-national-news/video?clipId=1567507

 

 

 

 

https://www.ctvnews.ca/ctv-national-news/video?clipId=1567507