Hivtest med din iPhone snart verklighet

7 februari, 2015
Hivtest
Dongel till din app som kan revolutionera hivtestningen

Forskare vid Columbia University har utvecklat en app till en vanlig iPhone som tillsammans med ytterligare en teknisk hårdvara kan testa folk för hiv och syfilis och få resultat inom 15 minuter.Appen och dongeln kan vara tillgänglig för allmänheten inom några år.

Prototypen är stor som en plånbok och ansluts till en iPhone eller annan smartphone, och kan analysera blodprov, som sedan kan screenas för hiv och andra sexuellt överförbara infektioner såsom syfilis.

Apparaten kostar mindre än en femhundring och hela processen tar cirka 15 minuter, vilket skulle kunna revolutionera tekniken hur man diagnostiserar hiv, särskilt i svårtillgängliga områden. Den kan också underlätta för HBT-personer att testa sig där homosexualitet är olagligt.

-Apparaten upprepar bara det som en analysrobot gör på ett labb i dag. Vi har alltså inte utvecklat ett nytt sätt att testa och analysera, bara kopierat laboratoriernas metoder steg för steg och gjort det tillgängligt för fler till ett lägre pris, säger Samuel Sia, docent i medicinsk teknologi.

-Vi hoppas kunna se en version av denna produkt på marknaden inom några år.

Fram tills denna app blir tillgänglig för alla är det traditionella test som är det som gäller. Läs mer om hur det går till GENOM ATT KLICKA HÄR.