Inga nyupptäckta med hiv vid Sahlgrenska i Göteborg men fyra i Malmö

26 oktober, 2020

Hittills i år har inte könsmottagningen på Sahlgrenska i Göteborg rapporterat ett enda positivt hivtest. Under förra året (2019) rapporterades några enstaka fall. Den officiella statisktiken som Folkhälsomyndigheten redovisar för hela landet kommer först en bit in under nästa år. Mottagningen tar mellan 6 000 och 8 000 hivtest varje år och alla erbjuds också att ta prov för syfilis.

– Andra könsjukdomar som klamydia och gonorré ligger relativt stabilt. En känsla är att statistiken kommer att sluta på några färre än förra året men det kan bero på den covid 19-pandemi vi nu är mitt uppe i. Även syfilis är på stabila nivåer, säger Göran Sjögren, Sjuksköterska och sektionsledare vid mottagningen.

– Vi tar prover och kan konstatera klamydia och gonorré även i svalg och rektalt och vi är noga med att ta prov även där. Här hos oss på Sahlgrenska könsmottagning hamnar alla syfilisfall i Göteborg för behandling och smittspårning.

Ingen PrEP-kö

– Vi har ingen egentlig kö för att få börja med PrEP. Alla får först träffa en kurator för samtal, sedan en läkare som kan dröja någon månad. Östra sjukhuset skrev tidigare ut PrEP men nu har vi tagit över deras patienter. Vi har i dag runt 150 patienter som står på PrEP.

Kvällsmottagningen eller Gayhälsan är tillfälligt stängd men det går att boka tid för provtagning hos könsmottagningen via 1177 eller efter information på hemsidan.

Fyra upptäckta med hiv i år vid Centrum för sexuella hälsa i Malmö

Året är inte slut än men hittills har fyra nya fall konstaterats med hiv vid Centrum för sexuell hälsa på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

– Klamydiakurvan ser i stort sett ut som förra året medan gonorré minskar något. Det har ju varit ett ovanligt år och orsaken kan vara minskat testande under pandemin, säger Annika Johnsson, överläkare och chef för mottagningen.

Centrum för sexuell hälsa i Malmö

Drygt 100 personer stårt i mottagningens PrEP-kö efter sommarens begränsade öppettider men planer finns att förstärka kapaciteten under december och januari för att komma i kapp.

HÄR finns information om mottagningens öppettider och kontaktvägar.

[email protected]