Jag riskerar fängelse om jag testar mig

22 december, 2020

”Jag har inget liv. Jag kan inte fortsätta så här längre. Jag längtar efter att få komma härifrån så att mitt liv kan starta på riktigt. Jag är som en larv fångad i en kokong. Jag vill bryta mig loss och förvandlas till en fjäril. Jag vill förvandlas till mitt riktiga jag.”

Här i Sverige är vi välinformerade om hiv och andra könssjukdomar. Vi kan när som helst utan kostnad ”droppa in” för att testa oss och vi är garanterade vård, läkemedel och omsorg om vår sexuella hälsa.

Mohammed, som egentligen heter något annat och är bosatt i Kuwait, lever i en helt annan verklighet. Han berättar för Sentry.nu att han inte vågar testa sig av rädsla för att få sin identitet och sexualitet avslöjad. Kuwait har idag en hård lagstiftning och homosexuella handlingar kan leda till många år i fängelse. I 70 länder är homosexualitet fortfarande olagligt och i elva av dessa kan dödsstraff tillämpas. Kuwait har dessutom nyligen signalerat att turister med någon underlig metod, kommer att testas för att eventuell homosexualitet ska avslöjas och inresa i landet stoppas.

– Många här känner inte ens till att det finns könssjukdomar. De har aldrig fått sexualundervisning i skolan eller information på något annat sätt.

Brister i andra länders hivtestning speglas i vår statistik. Av alla 449 som under 2019 diagnostiserats i Sverige med hiv, var 110 män som har sex med män (MSM) med smittland utanför Sverige. Den siffran har ökat mycket under de senaste åren. Många av de som är födda utanför Sverige berättar att de inte har kunnat testa sig i sina hemländer på grund av rädsla för repressalier.

Mohammed drömmer om att få komma till Sverige och kunna vara sig själv. Han är beredd att ta risken som flykten skulle innebära men är också rädd för att inte bli trodd av myndigheter och domstolar. Att den risken är stor har en nyligen publicerad undersökning, gjord av RFSL, visat.

Mohammed är i 30-årsåldern. Han kommer ursprungligen från Egypten.

– Jag jobbar inom ett serviceyrke. Häromdagen anmälde en kvinna mig till min chef. Hon hävdade att jag hade varit otrevlig. Jag blev jätterädd eftersom jag försöker hålla en så låg profil som möjligt. Jag vill inte märkas alls. Jag vill absolut inte hamna på polisens radar.

I maj 2001 blev 52 homosexuella män arresterade på en båt i Kairo och fängslade. De blev misshandlade av polisen och fick genomgå tester som skulle bevisa att de var gay. Alla blev uthängda i media och sågs som fiender till staten. Mohammed befann sig utanför båten och var på väg ombord men såg polisen och lyckades komma undan.

– Jag kommer aldrig glömma den dagen.

Träffat killar i Egypten i 20 år

– Första gången jag träffade en kille var ”helt amazing”. Jag blev så glad men samtidigt riktigt rädd för tänk om han var en polis. Varje gång jag använder en dating-app utsätter jag mig för en stor risk, men längtan efter närhet är större. Jag ville verkligen lära känna mig själv och bli en del av gayvärlden. Jag tog risken, berättar han för Sentry.nu.

Mohammed har svårt att på engelska förklara hur han kände första gången. Det bubblade i hela hans kropp, han kände sig så lycklig, som om hans liv var på väg att äntligen börja.

När Mohammed studerade på högskola skvallrade en bekant för hans far att många män hälsade på hos sonen. Det tog inte lång tid förrän hans far kände att han var tvungen att ”göra något åt saken”. Han tvingades gifta sig med en kvinna. Han var mycket bestämd.

– Jag tänkte att jag gifter mig för att skydda mig själv från familjen. Jag träffade en kvinna och vi gifte oss. Jag kände mig helt död inombords. Under tiden vi var gifta så hade vi sex ett fåtal gånger. Hon tvingade mig att träffa en läkare för att se om det var något fel på mig.

De skiljdes och Mohammed kände att han var tvungen att fly från sin familj. I Kuwait är sex mellan män olagligt enligt artikel 193. Män som har sex med män riskerar fängelse. Han lever i ständig rädsla för polisen men utsätter sig för risker ändå när han raggar killar på nätet. Han vet att det skulle kunna vara en polis som han chattar med. Precis som i Sverige händer det att män som har sex med män blir rånade. Men om du är öppen så kan du i Sverige gå och anmäla brottet hos polisen.

– Jag har flera gånger blivit rejält misshandlad, till och med rånad under pistolhot. Rånarna vet att jag inte är öppet gay och att jag inte kommer att anmäla. Jag är självklart mer rädd för polisen, vad ska jag göra? Jag är rädd för polisen eftersom jag vill leva, säger Mohammed.

Får jag en sjukdom är det kört

Mohammed återkommer ofta till att han känner sig som en fånge. Han berättar att han inte ens kan testa sig för könssjukdomar eftersom han är rädd för vad läkaren kommer att göra om de misstänker att han är gay. Då kommer de att anmäla honom till polisen.

–  De kommer att fråga hur jag fick denna sjukdom? Då är det kört för mig. Jag vet inte ens min hivstatus. Jag försöker köpa kondomer men det är svårt. Det är samma sak där, en rädsla för att bli anmäld. Första gången jag hade sex med en kille hade jag tyvärr ingen kondom eftersom jag inte ens kände till att kondomer existerar. Jag har aldrig fått någon sexualkunskap. Jag började nyligen använda kondomer efter att jag fick lära mig om könsjukdomar genom att titta på amerikanska tv-serier. Men jag träffar inte så många. Det blir oftast samma killar och det är mest oralsex. Blir jag kåt så träffar jag någon. Om jag bodde i Sverige skulle jag nog testa mig, för jag är rädd. Jag vill verkligen veta min hivstatus.

Mohammed har chattat med en kille från Sverige. Mannen hälsade på Mohammed som sedan hälsade på honom i Stockholm.

– Det var så annorlunda och så vackert. Jag kände mig fri! Jag pussade min kompis mitt framför alla människor. Det var en otrolig känsla. Jag har haft planer på att flytta till Stockholm men pandemin kom i vägen. Min familj försöker fortfarande tvinga mig att gifta mig med en kvinna. Jag är rädd för att bli utsatt för ett hedersbrott. Min far är polis och det är hemskt. Hela Mellanöstern är som en cell för mig.

– Jag vill bo i Sverige och hitta kärleken, kunna vakna i någons armar och känna mig fri och älskad. Jag har hört talas om att svenska myndigheter inte tror på homosexuella flyktingar och det känns som om jag skulle vilja dö.

Text och illustration: Facundo Unia