Kan du fortfarande ha sex trots utbrottet av monkeypox?

13 augusti, 2022

Kan du fortfarande ha sex trots utbrottet av monkeypox? Det amerikanska smittskyddet (CDC) säger ja… och har publicerat några goda råd. Fler och fler fall av apkoppor, eller monkeypox, rapporteras från flera länder, inte minst i Europa. Det är främst män som har sex med män (MSM) som drabbats och smittspåningen leder många gånger till gayklubbar och festivaler.

Även om utbrottet fortfarande är relativt litet är en större pandemi ett hot om vi inte vidtar åtgärder för att skydda sig och bromsa spridningen. Som svar på det faktum att de flesta sjukdomskluster verkar härröra från samlingsplatser för homo- och bisexuella män, har Centers for Disease Control and Prevention (CDC) utfärdat tips och tekniker om hur du kan minska risken att drabbas av apkoppor vid sexuella möten.

Hur kan man minska risken vid sex?

Prata med din partner om eventuella sjukdomar n och var uppmärksam på nya eller oförklarliga utslag på din eller din partners kropp, inklusive könsorganen och anus. Om du eller din partner nyligen har varit sjuka, känner er illamående eller har nya eller oförklarliga utslag, ska du inte ha sex och kontakta sjukvården, t.ex. genom 1177.

Om du eller en partner har apkoppor (eller tror att någon av er kan ha), är det bästa sättet att skydda dig själv och andra att undvika sex helt och hållet (oralt, analt, vaginalt) och inte kyssa eller röra varandras kroppar tills ni är friska, speciellt inte om ni har utslag. Dela inte saker såsom handdukar, sexleksaker och tandborstar.

img20220706_11203499 Om du eller din partner har (eller tror att du kan ha) apkoppor och du bestämmer dig för att ha sex, överväg följande för att minska risken för spridning av viruset:

  • Ha virtuellt sex utan personlig kontakt.
  • Onanera tillsammans på avstånd utan att röra varandra och utan att röra några utslag.
  • Överväg att ha sex med dina kläder på eller täck områden där utslag finns, minska hud-mot-hud-kontakt så mycket som möjligt. Om utslaget är begränsat till könsorganen eller anus kan kondomer hjälpa. Kondomer ensamma är sannolikt inte tillräckligt för att förhindra apkoppor.
  • Undvik att kyssas.
  • Kom ihåg att tvätta händerna, sexleksaker och eventuella tyger (sängkläder, handdukar, kläder) efter sex.
  • Att ha flera eller anonyma sexpartners kan öka dina risker att utsättas för apkoppor. Att begränsa antalet sexpartners kan minska risken för exponering.
  • Undvik att röra utslagen. Att röra vid utslaget kan sprida apkoppor till andra delar av kroppen och fördröja läkningen.

Besök Folkhälsomyndigheten (HÄR) för mer information om tecken och symtom, vaccinering och hur du kan skydda dig själv och andra.

[email protected]