Klamydia, gonorré och syfilis ökar i England

19 oktober, 2020

Färre blir hivpositiva i England men homo- och bisexuella män med klamydia, gonorré och syfilis blir fler. De senaste siffrorna från Public Health England (PHE) visar att klamydia har ökat med 83 % mellan 2015 och 2019. Under samma period har gonorré ökat med 51 % och syfilis har ökat med 40 %. Genital herpes ökar också men inte i lika stor omfattning.

En förklaring kan vara att fler män som har sex med män (MSM) testar sig men hälsomyndigheterna säger att ”ökningen av STI-diagnoser överstiger ökningen av testning”. Andra orsaker bedöms vara förändrat sexuellt beteende, fler partners och kondomfria anala samlag, ”chemsex” och tillgången på datingappar.

Goda nyheter om hiv och könsvårtor

Men det finns också några goda nyheter. Hivfrekvensen sjunkier bland MSM och myndigheten bedömer att detta beror på en rad faktorer såsom att fler män testar sig och får effektiv behandling för sin hiv. Dessutom har PrEP (ett läkemedel som du kan ta för att undvika att få hiv) också dramatiskt minskat hivöverföringen.

Under tiden har ett mindre känt program hjälpt till att ta itu med könsvårtor. MSM i England kan nu vaccinera sig mot HPV-viruset som orsakar vårtor. Resultatet är en nedgång med 10 % under de fyra åren fram till 2019.