Länder som fortfarande har restriktioner för hivpositiva

3 november, 2022

Enstaka länder har lättat på sina restriktioner för inresa till eller för vistelse i landet för hivpositiva, däribland Nya Zeeland. Nu kan de av oss om lever med hiv, ansöka om visum för att arbeta och bo i landet. Tidigare ansåg Immigration New Zealand att hivpositiva sökande inte uppfyllde ett acceptabelt hälsostandard och ”sannolikt skulle lägga betydande kostnader eller krav” på hälso- och sjukvården. Så är det inte längre.

USA upphävde inte sitt förbud för hivpositiva utlänningar att komma in i landet förrän januari 2010. Förbudet hade då gällt i 22 år. Tidigare president George W. Bush undertecknade en lag i juli 2008 för att häva förbudet, men den nya förordningen antogs inte förrän 2010, under president Barack Obama.

UNAIDS noterar att 46 länder, territorier och områden fortfarande tillämpar vissa typer av restriktioner för inresa, resor och vistelse för personer som lever med hiv. I ett pressmeddelande från 2019 listade UNAIDS följande länder och territorier som har någon form av reserestriktioner för hivpositiva.

Angola, Aruba, Australien, Azerbajdzjan, Bahrain, Belize, Bosnien Hercegovina, Brunei, Caymanöarna, Cooköarna, Kuba, Dominikanska republiken, Egypten, Indonesien, Irak, Israel, Jordanien, Kazakstan, Kuwait, Kirgizistan, Libanon, Malaysia, Maldiverna, Marshallöarna, Mauritius, Oman, Palau, Papua Nya Guinea, Paraguay, Qatar, Ryssland, Saint Kitts och Nevis, Samoa, Saudiarabien, Saint Vincent och Grenadinerna, Singapore, Salomonöarna, Sudan, Syrien, Tonga, Tunisien, Turkmenistan, Turks- och Caicosöarna, Tuvalu, Ukraina, Förenade Arabemiraten och Jemen.