Nu rustas för sommarens parkragg

21 juni, 2021

Sommar och sol. Äntligen. Semestern hägrar för många. Flera regioner i landet har hunnit ge åtminstone en vaccinspruta till de i åldrarna mellan 35–60 år. I Juni kom lättnader i restriktioner och i juli kan det bli fler. Snabbt har parker, restauranger, gator och torg återigen fyllts av människor.

 Vad innebär det för de som arbetar med att förebygga spridning av könssjukdomar? Joakim Viktor Westman arbetar för Sexperterna, som är en del av RFSL Stockholms upplysningsverksamhet. 

 Med tanke på lättade restriktioner och att många har vaccinerat sig, vad ser du för risker? Blir det en nytt och annorlunda situation? Ser du en ny och mer riskfylld livsstil?

 – Det är svårt att uttala sig för en hel grupp, men vi hoppas att alla fortfarande förstår allvaret med pandemin och håller sig till de riktlinjer som fortfarande gäller. Vi förstår såklart att folk vill dejta, ligga och hänga med vänner när vädret är bra. Men vi uppmuntrar alla till att följa rekommendationerna, säger Joakim Viktor Westman.

Tror du att fler är ute på apparna och bestämmer möten än tidigare?

 –  Man skulle kunna tänka sig att med lättade restriktioner så kommer även fler personer att söka sig ut i det sociala livet igen. Enligt BBC har kondomförsäljningen ökat i de länder där restriktioner och lockdowns har lättat, och det tyder på att fler börjar ses igen för att ha sex. Å andra sidan har antalet som testat positivt för gonorré ökat från 2019 till 2020. Det är kanske inte så att precis alla har levt i celibat under pandemin.

Joakim Viktor Westman, RFSL Stockholm Sexperterna

Tror du att kända qruisingställen kommer att bli fyllda? 

 – Just crusingställen utomhus med bra utrymme och stora ytor ser vi som bra platser för att träffa människor utanför sin sociala bubbla. Bara att ragga, titta på varandra och flirta är ju andra saker som går att göra coronasäkert. Vi kommer göra vårt bästa för att serva cruisingställena med gratis kondomer och glidmedel.

 Fler personer kommer kanske att ses på barer och restauranger. Finns det större risk för könssjukdomar och att covid-spridningen ökar? Vad ger du för råd till de Sexperterna träffar?

 – Vi fattar att folk kan ha tröttnat på covid, inte orkar hålla alla rekommendationer och att man vill dejta, ligga eller gå på fest. Sådana känslor är såklart mänskliga och vi förstår det. Men vi vill ändå försöka uppmuntra alla att hålla ut till efter vaccinationen! Ska ni dejta eller ligga, försök göra så mycket som möjligt utomhus och såklart. Har ni symptom – stanna hemma. 

 Hur är ni förberedda för sommarens arbete och de förändrade beteenden som kanske sker? 

 – Precis som alla andra sitter vi hoppfulla och klistrade framför presskonferenser från Folkhälsomyndigheten och regeringen och övervakar ifall restriktioner lättas, ändras eller görs om. Vi står redo att sätta igång verksamheter så fort vi får grönt ljus att köra. 

 Hur kommer ni att jobba – vara ute på plats och informera och dela ut kondomer? Har ni andra typer av kampanjer/aktiviteter?

 – Så fort restriktionerna tillåter kommer vi att återuppta vårt uppsökande arbete på klubbar, uteserveringar och i parker. Till dess behöver vi se till att det finns kondomer ute på klubbar och sexklubbarna. Mycket av vår informationsspridning är ju redan digital, så där har det egentligen inte skett någon större förändring. Vi kommer även förse cruisingområdena med kondomer och glidmedel.

 Har ni redan nu märkt någon förändring i attityder och beteenden hos män som har sex med män?

 – Det är klart att den här tillbaka till livet-känslan känns av. Samtidigt varierar det från person till person. Många ser ljuset i tunneln, men vill avvakta vaccinering innan de gör stora förändringar.

 Hur prioriterar ni information om corona vs. könssjukdomar? Vad är målgruppen mest orolig för?

 – Oron för covid-19 har säkert varit stor, precis som hos alla, och vi har gett råd och information runt just covid i relation till sex. Men vårt huvudfokus är ju säkrare sex, och sexuellt överförda infektioner, så det är alltid det vi pratar mest om.

 Vad har ni i övrigt på gång i er verksamhet?

– Eftersom en del av våra upp sökande verksamheter har tagit paus sedan förra året har vi arbetat internt med att stärka dessa. Just nu håller vi på att se över en ny uppsökande verksamhet ute på nattklubbar, som är kopplad till droger. Vår testningsverksamhet Sexperterna/Testpoint i Stockholm har bytt lokaler och ligger nu på Alsnögatan 7 på Södermalm. Om restriktionerna fortsätter att lättas eller hävs ytterligare så siktar vi på att vi kommer kunna skicka ut Sexperter till kända cruisingområden runt om i Stockholm. De är utrustade med gratis kondomer, glidmedel och finns där för att svara på frågor kring sex, dejting och relationer. Vid några tillfällen kommer Sexperterna/Testpoint även finnas där för gratis snabbtest av hiv och syfilis, avslutar Joakim Viktor Westman.

Läs mer om hivtest på TESPOINT här.

 

Text: Facundo Unia