Ola lever i ett öppet förhållande

16 april, 2018

Ola är en man i 40-årsåldern. Han är en trevlig prick och ser bra ut men ibland får han för sig att han är ful. Ola bor i Stockholm och jobbar med media och är gift med en man sedan ett år tillbaka, men de har varit ihop i över 10 år. De har vad som kallas ett öppet förhållande.

– Vi vet att vi älskar varandra väldig mycket och kan separera de känslorna från sex och vi vet att vi inte älskar varandra mindre bara för att vi tillåter varandra att ha sex med andra män. Vi står varandra nära och erkände för varandra att vi även var attraherade av andra män, säger Ola och skrattar. Jag har svårt för att träffa killar bara en gång utan träffar gärna samma kille flera gånger. Men jag blir inte kär som jag är i min man.

De kallar sig båda individualister och vill inte hindra varandra från att göra saker som den andra vill.

– Huvudsaken är att vi älskar varandra, säger Ola.

Tanken om ett öppet förhållande fick Ola och hans man efter att ha sett en film.

– Filmen handlade om skapandet av ett öppet förhållande. Några dagar senare tog jag upp tanken med min man. Jag sa att jag älskar honom och vill leva med honom hela livet men ibland ser jag en kille och tänker att jag skulle gärna ha sex med honom men jag vill inte riskera mitt förhållande. Min man svarade att han ofta tänkte detsamma.

Det händer ibland att Ola får frågan om varför han söker sex med andra om han redan har ett förhållande.

– Det händer ofta och många frågar speciellt vad min man tycker, och om någon av oss känner svartsjuka. Men jag förklarar att det är så vi lever och att vi är öppna och ärliga med varandra om det. Är dom misstänksamma så släpper jag det helt och raggar vidare med nån annan. Jag har inget behov av att övertyga andra om vem jag är. Jag är öppen med att jag har ett öppet förhållande. Jag brukar ta upp att vi står varandra otroligt nära och att varken han eller jag vill kontrollera den andres sexliv. Jag råkade nämna för mina kollegor på jobbet att både jag och maken har Growlr,´Ggrindr och Qruiser och då blev dom förvånade och undrade om vi inte blev svartsjuka. Då blev jag b tvungen att säga hur det ligger till. De gillade det och respekterade helt vårt val.

När Ola och hans make bestämde sig för att ha ett öppet förhållande blev det ingen dramatik men de satte upp regler. De skulle inte ta hem någon för att ha sex, ta emot sperma eller ha oskyddade samlag.

– Det handlar om respekt för varandra och inte drabbas av eller sprida någon sjukdom vidare. Jag testar mig ganska sällan men jag gjorde det nyligen eftersom jag hade slarvat och haft oskyddat sex med en kille som jag känt ganska länge. Det är ju mänskligt att någon gång misslyckas. Killen sa efteråt att han kände sig sjuk och att han hade haft oskyddat sex med andra. Han hade fått utslag och var rädd för syfilis och skulle själv gå och testa sig, Jag tänkte såklart samma sak och bad även min man gå och testa sig. Killen jag hade sex med sa att han tyckte att det var hett att inte ha skyddat sex.

Ola gick till Venhälsan i Stockholm och tog alla prover. ”Jag hade aldrig varit där tidigare. Det var premiär för mig att komma dit.”

– Dagarna innan jag testade mig var jobbiga. Jag var inne i en intensiv arbetsperiod då och jag misstänkte att jag skulle få alla tänkbara sjukdomar. Men när jag kom till Venhälsan kändes det jättebra. Jag blev väldigt väl omhändertagen och det kändes jätteskönt. Det var läskigt att göra de nya hivtesterna. Jag tog alla prover, även därbak trots att jag inte är passiv. Som tur var hade jag inget. Det värsta jag någonsin haft när det gäller könssjukdomar och liknande är flatlöss. Det var jättejobbigt. Men nu efter att jag har testat mig på har jag bestämt mig för att testa mig regelbundet var tredje månad. Jag beslutade även att vaccinera mig för hepatit A och B som är gratis för oss män som har sex men män.

Ola erkänner att ibland har han slarvat med att använda kondom.

– Det kanske inte finns någon kondom och killen vill att man ska sätta på. Där och då har jag chansen att ha sex med världens sexigaste kille. Den chansen kanske inte kommer tillbaka igen. Så då har jag tagit risken. Ibland har jag haft sex med killar som även vill att jag ska spruta i röven. Killen kan tycka att det är en typ av bekräftelse att få sperma i sig. Själv har jag aldrig tänt på kroppsvätskor. Jag har kunnat spruta på utan att få något på mig själv. När jag var på Venhälsan pratade vi om PrEP men har snackat om det men just då var det inte möjligt. Jag får skärpa mig med kondomen istället.

– Jag tar inte sperma och det känns bra för mig. Min man hade inte heller något när han testade sig. Min största skräck var att jag skulle gett något till honom. Det var något som jag inte skulle orka ha på mitt samvete, det skulle ha varit hemskt. Min man och jag har ju oskyddat sex med varandra. Etter testet pratade vi och bestämde oss för att fortsätta ha öppet förhållande. Vi är mycket nära varandra och är inte svartsjuka utan är sjukt förälskade i varandra. Jag tänker absolut inte ha mer oskyddat sex med andra igen. Det är inte det normala heller – även om det har skett. Speciellt efter detta äventyr, nu är det slut på risktagandet ör både mig och min make. Jag litar alltid på honom, men aldrig på dom han har sex med. Så det är nya tag nu, inga mer risker!

Vi känner varandra så bra, vi kan prata med varandra om sex och är så trygga i förhållandet. Det som är bra med öppet förhållande är att sexlivet kan bli bättre för att jag tar med mig nya sexuella idéer hem. I bland kan ju sex faktiskt bli rutinmässigt.

Text: Facundo Unia