Rån vid nätdejter ökar

4 juli, 2018
Shari Tingman

Shari Tingman

Allt fler homo- och bisexuella män som träffar andra killar och män via internet och som då blir utsatta för rån ökar stort. Det berättar Shari Tingman, förundersökningsledare vid demokrati- och hatbrottsgruppen vid stockholmspolisen för Sentry.nu.

– Det vi ser är flera gärningsmän som i olika appar som t.ex. Grindr, utger sig för att vara homosexuella och som raggar upp män som är ute efter kärlek och sex.

– Tillvägagångssättet brukar vara att de bestämmer träff utomhus, oftast på en undanskymd plats där det inte finns så mycket folk. Sedan dyker det upp en medhjälpare till gärningsmannen och den intet ont anande mannen som hade hoppats på en träff, blir utsatt för hot och blir rånad.

Den här typen av brott är svåra att utreda. För att följa gärningsmannens digitala spår när det är t.ex. en amerikansk app, kräver företaget bakom att svensk åklagarmyndighet gör en begäran till USA för att få ut nödvändig information.

– Det borde ligga i Grindrs intresse att gärningsmännen hittas och raderas från appen. De är enkla att hitta och fälla om vi snabbt får tillgång till informationen, tillägger Shari.

Många brottsoffer som inte är öppna med sin sexualitet vill inte anmäla att de har blivit rånade och det vet gärningsmännen som kanske är mest intresserade av de som signalerar att de vill vara diskreta. Tilltron till polisen och det övriga rättsväsendet är tyvärr också ibland låg hos de utsatta så mörkertalet är tyvärr säkert stort.

– När man gör en polisanmälan blir det en offentlig handling och chattloggar som vi får tillgång till blir offentliga. Det är dock viktigt att veta att åklagaren har möjlighet att sekretessmarkera känsliga detaljer. Det finns ingen garanti för detta men man kan diskutera detta när man gör en anmälan.

Shari berättar om ett nyligen inträffat rån.

–  Gärningsmannen ville ses utomhus på en undanskymd plats men i detta fall kommer det en annan kille. Inte den han chattat med och sett bild på.

Shari nämner ett annat liknande fall.

– En transperson blev misshandlad och hon gjorde klart redan vid anmälan att hon inte litade på rättsväsendet. Hon ville först inte göra en polisanmälan men ändrade sig efter samtal. Tyvärr kunde inte gärningsmannen spåras och ärendet blev nedlagt. Skälet till det var att signalementet tyvärr var bristfälligt. Det är extra jobbigt när vi tvingas lägga ner ett ärende där en målsägande från början har ett lågt förtroende för polisen. Ibland har en och samma person råkat ut för flera brott som alla har blivit nedlagda.

– Vi inom hatbrottsgruppen försöker alltid ringa till målsäganden och förklara att ärendet ligger hos oss och om vi ser att det läggs ner så blir det en ny kontakt. Det gör att brottsoffret får en bra kontakt med någon av oss och det är bra för vår relation. Vi förklarar processen och varför fallet eventuellt har lagts ner.  Om man får hem ett brev där det står att brott inte kan styrkas kan det tolkas som att vi inte tror på brottsoffret. Men om vi ringer och förklarar varför det inte går att hitta bevis, kameraövervakning eller vittnen så får vi också en bättre relation till brottsoffret.

Ibland kan det vara någon som inte är öppen med sin sexuella läggning som blir utsatt för brott. Personen kanske blivit misshandlad men vill inte berätta att hen är gay. Shari berättar att när någon blir misshandlad i närheten av att gayställe är det viktigt att tänka på att det kan finnas ett motivbrott, ett hatbrott bakom. Misshandel utanför gayklubbar anmäls inte lika ofta som vid andra klubbar.

– I dagsläget har en stor del av brotten gått över till internet. Det rör sig förutom dessa rån också mycket om hets mot folkgrupp. Baserat på de anmälningar som vi får ta emot så är hets mot muslimer mest förekommande men inför Pride ökar hets mot homosexuella. Ett brott kan vara när man utnyttjar bilder från paraden. Hets mot folkgrupp är ett brott mot staten och då behövs det inte en målsägande. Vi kan gå vidare själva men om det ligger ett hot bakom krävs det en målsägande.

När förra årets pride-parad attackerades, visste man att det skulle ske men inte exakt var. Polisen tog hand om gärningsmännen snabbt.

– Det upprättades en polisanmälan och ärendet hamnade hos oss. Hela gruppen hanterade utredningen. Samtliga personer är hörda och nu ligger det hos åklagaren. De misstänkta ville inte ge några kommentarer i förhören som det var komplicerat att få in dem till. Ibland fick vi göra en efterlysning.

– NMR vill komma in i riksdagen så om det blir som i Ludvika så kommer de att sköta sig bättre i år, avslutar Shari.

Råd från Sentry.nu om du nätdejtar:

Om du dejtar en okänd kontakt från Internet, inled alltid utomhus på en plats där det finns mycket folk. Det är olämpligt att träffas i ett skogsparti eller på andra platser där det är öde och kanske mörkt. Var gärna lite misstänksam och ta reda på så mycket fakta du kan. Undvik att ta med dig värdesaker på nätdejten.

 

Text: Facundo Unia