RFSL prisar Stockholms bästa hiv/STI mottagningar

7 september, 2015

Nu delar RFSL Stockholm ut 2015 års Guldstjärna till de bästa mottagningarna i Stockholm. Kampanjen är en del av RFSL Stockholms hivpreventiva och sexualupplysande arbete.

– Vanligtvis delar vi med oss av negativa upplevelser till tio personer medan bara en får höra om de positiva. Därför är det inte konstigt att vi på RFSL Stockholm i regel får höra om de dåliga upplevelserna från testningsmottagningar. Samtidigt vet vi att många av mottagningarna gör ett fantastiskt jobb. Med utgångspunkt i detta har nästan 30 homo- och bisexuella killar ställt upp för att ta reda på vilka av de utvalda mottagningar som ger den bästa vården och bemötandet, berättar Johanna Grant Axén, ordförande för RFSL Stockholm.

– På en bra mottagning ska man få trygg och professionell vård. Ett tryggt och bra bemötande kommer att göra att fler går och testar sig för hiv och andra könssjukdomar. RFSL Stockholm vill hjälpa män som har sex med män att hitta till de absolut bästa mottagningarna, varför Sexperternas Guldstjärna är ett viktigt redskap för att uppfylla det målet, säger Johanna Grant Axén.

Som vanligt blev de utvalda mottagningar i förväg informerade om att de skulle testas, men inte när eller av vem. Bedömningen gjordes utifrån trygghet, professionalitet, bemötande samt om testaren erbjöds en fullständig undersökning gällande de vanligaste könssjukdomarna. Samtliga mottagningar håller en hög nivå på professionalitet och bemötande, däremot var inte alla mottagningar lika duktiga på att erbjuda den fullständiga checken.

Sexperternas Guldstjärna 2015 går till Venhälsan, Järva Mansmottagning, Maria Ungdoms ungdomsmottagning, Sesam Huddinge och Stockholms skolors ungdomsmottagning. De mottagningar som inte fick en guldstjärna kommer att få tips om hur de kan öka sina chanser till nästa år. Vår ambition är att Sexperternas guldstjärna ska peppa Stockholms mottagningar att bli bättre och bättre på att ta emot män som har sex med andra män, samt att de mottagningar som gör ett fantastiskt jobb ska få det bekräftat. RFSL Stockholm jobbar för HBTQ-personers rättigheter och har i ett par decennier jobbat med sexualhälsa, sedan 2006 under namnet Sexperterna.

En lista på dessa  mottagningar och andra mottagningar som Sentry.nu rekommenderar hittar du under fliken ”TESTA MIG”.