Ronnie är en av hjältarna på Venhälsan

18 november, 2020

Ronie Ask är en av hjältarna på Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm, mottagningen som håller koll på Stockholmspojkarnas sexuella hälsa. Han är så uppskattad att han 2019 tilldelades Red Ribbons hedersutmärkelse av Hiv Sverige för sitt varma bemötande och sin stora kunskap. 

– För mig är det den finaste utmärkelsen man kan få. Jag är oerhört stolt. Jag ser det som ett pris för alla oss sjuksköterskor som gör ett mycket viktigt arbete inom hiv- och STI-vården.

Ronnie Ask

Ronnie är uppvuxen i Stockholm och är har 60 fyllda. Han hamnade i vården av en slump och blev snabbt en av favoriterna på Venhälsan där han nu har varit i 20 år. Han har alltid tyckt om att arbeta med människor och började först sommarjobba inom geriatriken som sjukvårdsbiträde innan han utbildade sig vidare till sjuksköterska.

– En kollega tipsade mig om en ledig tjänst på Venhälsan och vi var överens om att jag nog skulle trivas där och kollegan hade rätt, berättar Ronnie.

– En del av mina patienter har jag nu känt sedan jag började. Det är fantastiskt att tillsammans med dem och teamet få vara stöd i behandlingen som ju är livslång. En stor del av arbetet består av testning och rådgivning. När jag träffar patienter gäller det att ha ett öppet sinne och känna in var den här personen står, att inte komma med pekpinnar utan lyssna för att på bästa sätt ge ett gott bemötande.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för Ronnie? 

– Det är mest provtagning och samtal. Till mottagningen kommer en blandning av olika patienter. Vissa är hivpositiva som kommer för rutinkontroller, andra kommer för screening för att kontrollera sin hivstatus och andra könssjukdomar. Vi sysslar även med kontaktspårning och PrEP. De patienterna träffar vi ungefär var tredje månad. Jag träffar även patienter för behandling av syfilis med injektioner.

Hur känns det att ge patienter dåliga nyheter?

– Att ge ett svårt besked är olika svårt från person till person och det är viktigt för mig att ha ett öppet sinne och att känna in personen. Oftast blir det bra, men visst, ibland är det svårt. Att ge goda nyheter är ju inte svårt. Sämre nyheter är ju alltid en utmaning. Ett positivt hivbesked, att en person har fått hiv, är ju lättare nu, tack vare att vi kan ge bra och enklare behandling. Det brukar oftast gå bra. Det är viktigt att personen inte behöver träffa så många olika personer efter ett sådant besked.

Ronnie brukar träffa patienter när han själv är ute i Stockholms nöjesliv.

– Jag ser inte det som ett problem. Det är upp till patienten om vi ska heja på varandra eller inte. En dråplig sak hände för ett antal år sedan, då det kom fram en kille på en krog och ville att jag skulle titta på hans snopp där och då. Ha misstänkte att han hade fått en könssjukdom.

– Dagens hivbehandling har blivit effektiv och har i stort sett inga biverkningar. Den är lätt att ta och effektiviteten är fantastisk. Något som är mindre bra är att vi har många nya fall av gonorré, syfilis och klamydia. Det har ju även skett en förändring på Venhälsan nu när många av våra gamla kollegor har gått i pension. Det är ett paradigmskifte.

Många har kanske träffat på Ronnie när han jobbat med yttre testning. 

– Jag har under många år testat för hiv och syfilis i Pride Park, vilket har varit en succé. Där fick jag träffa många som kom från andra delar av Sverige för att rutinmässigt ta test. Jag har också testat för olika STI på SLM. Nu avvaktar vi på grund av att vi har en vårdskuld att hantera och att vi måste korta ner vår PrEP-kö.

– Under den första vågen av Corona stängde vi ner den yttre testningen och jag hoppas att vi kan komma igång igen någon gång i vår. Jag tror att just vara på lokal och testa var bra. Jag har fått höra av de som testade sig att det var en mer avslappnad miljö. Jag tror att det är ett bra sätt att närma sig gruppen mer på deras egna villkor. Under coronapandemin har vi tyvärr inte kunnat bedriva någon yttre verksamhet.

Ronnie tycker att det är viktigt att testa sig.

– Det är viktigt för alla könssjukdomar. Många av dessa kan man bära på utan att ha symtom. Det är viktigt att kontrollera status i alla delar av kroppen så som svalg, urinrör och inte minst där bak i rektum.

Hur ofta ska man testa sig? Vad tycker Ronnie?  

– Det beror ju på hur sexuellt aktiv man är, men var tredje till var sjätte månad tycker jag är ganska lagom. Under coronapandemin tvingades vi dra ner på verksamheten och där har vi tyvärr hamnat nu igen. Vi har återigen stoppat allmän STI-screening och vi kan inte ta emot nya PrEP-patienter. Detta på grund av att vår personal är tvungna att arbeta på corona-avdelningar men vi informerar och hänvisar till andra mottagningar. PrEP har vi tyvärr ingen annan inom allmänvården i Stockholm att hänvisa till.

Det ser ut som att det är en ökning av könssjukdomar, STI i Stockholm under 2020?

– Vi ser en ökning av Syfilis på Venhälsan som fram till slutet av september kunde räkna in 176 jämfört med 160 nya fall under samma period 2019. Gonorré visade till slutet av september 491 nya fall jämfört med 391 under samma period 2019. Vi har ett 30-tal nya hivfall.

Sentry.nu tackar Ronnie och hans kollegor på Venhälsan för deras arbete, engagemang och värme och hoppas att deras verksamhet kan återkomma igen i full fart igen. Den är ytterst viktig för vårt community.

Text: Facundo Unia

[email protected]