Shigella sprids bland män som har sex med män

30 juli, 2021

Du har sannolikt aldrig hört talas om Shigella men nu rapporterar Pink News att den infektionen sprids allt mer bland män som har sex med män (MSM) i bl.a. London och Manchester. Det kan vara bra att känna till också denna infektion.

Bakterien utsöndras med avföringen och sprids främst genom smittade födoämnen. Shigella kan också spridas från person till person via avföring, munnen, vid rimming och via fingrarna. Därför kan män som har sex med män (MSM) drabbas lättare än andra. Det är förhållandevis lätt att bli smittad p.g.a. de låga infektionsdoser som krävs; ca 10-100 bakterier räcker. Inkubationstiden är vanligen två till tre dygn men kan variera mellan ett till sju dygn.

Det är lätt att förväxla shigella med vanligare matförgiftning men denna bakterie orsakar vanligtvis allvarligare symptom.

– Efter att ha pratat med hälsovården förstod jag att det inte var äggmackan jag åt som var orsaken, utan männen jag hade haft sex med, säger en drabbad man till Pink News. Som tur var föreslog de att jag skulle lämna ett avföringsprov och jag fick antibiotika så jag kunde avsluta min vecka på toaletten.

– Vi har noterat en ökning detta år av Shigella som vi kopplar till sexuell smitta mellan män, säger Dr. Michael Bradley, Medical Director vid Terrence Higgins Trust i London. Det är viktigt att män som har sex med män (MSM) lär sig mer om denna infektion, hur den ska behandlas och hur man tar hand om sig själv och sina partners.

Shigella ökar bland MSM i London och Manchester

En shigellainfektion går att behandla. Drick mycket vätten och vila. I bland kan den gå över av sig själv inom 48 timmar, annars bör du söka vård. För att undvika bakterien är det viktigt med god hygien. Tvätta händerna med tvål efter toalettbesök och sex, efter att du handskats med använda konmdomer eller sexleksaker.

Vila ordentligt efter en shigellainfektion, inget sex förrän en vecka efter sista symptom, undvik bad och bastu, dela inte handduk och laga inte mat till andra.

HÄR finns mer information om shigellabakterien och shigellainfektion även om Folkhälsomyndigheten fokuserar mest på överföring via smittade födoämnen.

[email protected]