Större risk för hiv efter analsköljning

10 mars, 2020

Enligt en studie, publicerad i tidskriften Sexually Transmitted Infections, ökar analsköljning eller analduschande före oskyddad sex risken för att få hiv, hepatit, klamydia och gonorré.

Forskare har konstaterat att analsköljning före sex kan skada slemhinnan vilket leder till en riskfylld ingång för smittoämnen direkt in i blodomloppet. Enligt studien praktiserar nästan hälften av alla män som har sex med andra män (MSM) analsköljning vid analsex.

Forskare undersökte 28 olika studier som utförts mellan 1982 och 2018 och som omfattade 21 570 MSM från USA, Europa, Sydamerika, Asien och Afrika. 20 av dessa studier var särskilt inriktade på sambandet mellan analsköljning och hivöverföring.

De kunde konstatera att män som praktiserade analsköljning löpte nästan tre gånger så stor risk att drabbas av hiv och dubbelt så många drabbades av hepatit B eller C, klamydia och gonorré.

Studien reserverar sig för möjligheten att risken för hiv och andra STI kan vara större eftersom män som praktiserade analsköljning var mer benägna att ha analsex utan kondom men att det är osannolikt att det skulle vara huvudorsaken till de högre procentsatserna. En viktig slutsats är dock att informationen som riktar sig till MSM som praktiserar analduschning, behöver stärkas.