Sverige bäst i världen i kampen mot hiv

18 september, 2016

90 % av personer med hiv i Sverige har diagnostiserats och 99,8 % av dem står under framgångsrik behandling och hjälper därmed till att förhindra att fler smittas.

Utredare har meddelat att Sverige är det första landet i världen att uppnå UNAIDS/Världshälsoorganisationens (WHO) 90-90-90-mål avseende hiv.

Målet innebär att 90 % av ett lands hivpositiva befolkning har diagnostiserats, minst 90 % av dessa får behandling och minst 90 % av de som behandlas har efter sex månader en virusnivå så låg att den inte går att upptäcka i ett laboratorietest. Detta resultat publicerades i tidskriften HIV Medicine.

Som jämförelse kan nämnas Storbritannien där det uppskattas att bara ca 25 % av de som är hivpositiva har testats och diagnostiserats

90-90-90-målet är viktigt för att om du är hivpositiv och får behandling och därmed har omätbara virusmängder, har det hittills visat sig vara omöjligt att smittan förs vidare. Det är tydligt att när en så stor del av ett lands hivpositiva befolkning får framgångsrik behandling så minskar smittspridningen väsentligt.

”Vi tror att Sverige är det första landet att uppnå 90-90-90-målet, säger utredana i rapporten i HIV Medicine. Bidragande orsaker till de svenska framgångarna är att antalet hivpositiva i landet är relativt lågt (ca 6 500 av en befolkning på 9,5 millioner), framgångsrik preventiv verksamhet, omedelbar tillgång till gratis behandling för alla nyupptäckta, lagstiftning som tvingar laboratorier och kliniker att rapportera nya hivfall och en rigorös uppföljning.

USA-baserade ideella GMHC (Gay Men’s Health Crisis) gratulerar Sverige i en kommentar på Gay Star News.

”Genom att diagnostisera patienter med hiv och snabbt koppla dem till vård och omsorg underlättar man för dem att upprätthålla en låg virusnivå. Sverige har satt standard för andra länders framgång runt om i världen den i globala kampen mot hiv/AIDS”, sade Kelsey Louie, VD för GMHC.

Utmaningen för Sverige är nu att förmå de återstående att testa sig så de kan diagnostiseras och få behandling.