”Var inte ledsen för Freddies död. Fira istället hans arv”

24 november, 2021

I dag är det 30 år sedan Freddie Mercury dog i en aidsrelaterad sjukdom.

– Jag minns tydligt att jag tänkte att om det kunde hända Freddie, kan det hända mig, berättar Ian Green, CEO för Londonbaserade Terrence Higgins Trust  för brittiska Metro.

– Freddies död medförde att rädslan för hiv som fanns i vårt samhälle, kulminerade. Den gick inte att undvika och det gick inte att stoppa huvudet i sanden. Det var förstasidesnyheter och alla pratade om det. Tidningen ”The Suns” skrev ”FREDDIE ÄR DÖD”.

Ian diagnostiserades själv med hiv 1996.

– Vid den tiden fick jag sex till åtta år kvar att leva och jag lovade att uträtta så mycket som möjligt under den tiden. För mig blev berättelsen en lycklig sådan. Samma år som jag fick min diagnos, upptäcktes äntligen effektiva behandlingar mot hiv. Jag gick från att få veta att jag hade en handfull år kvar till att så småningom få veta att jag skulle kunna leva ett normalt liv.

– Den julen samlade Queens återutgivning av ”Bohemian Rhapsody” in över £1 miljon till vårt arbete till minne av Freddie. Även om vårt arbete idag tack och lov ser väldigt annorlunda ut, kvarstår det fortfarande enormt mycket att göra.

– När vi närmar oss World Aids Day den 1 december, arbetar vi för att få ett slut på nya hiv-fall till 2030. Så, var inte bara ledsen för Freddies död. Fira hans arv och spela din roll i att utbilda dig själv och andra om alla framsteg vi har gjort i kampen mot hiv.