Världens vackraste minnesmärke finns nu digitalt på nätet

11 juli, 2020

Den har kallats “världens vackraste minnesmärke” och kan sannolikt räknas också som det största. Nu finns The Aids Memorial Quilt, med 49 000 sydda minnesrutor över vänner, partners och släktingar som avlidit till följd av aids, att se och söka digitalt på nätet.

Varje tygruta är personlig med namn och ibland med bild och personligt dekorerad. Tillsammans har de blivit ett gigantiskt lapptäcke som får oss att inte glömma alla de som lämnat oss.

Tanken att mänskliggöra den dystra statistiken över alla döda kom från aktivisten Cleve Jones i San Francisco som 1987 sydde den första minnesrutan till sin avlidna vän, Marvin. Tygrutorna förvaltas nu av The Names Project i San Fransisco och första gången lades 1 920 rutor ut framför Vita huset i oktober 1987 samtidigt som en manifestation hölls. I takt med att pandemin växte blev också lapptäcket större. 1996 lades 43 000 rutor ut som sytts av anhöriga på samma plats. Tillsammans täckte de då en yta motsvarande 29 fotbollsplaner.

Flera kända namn

Flera kända namn finns i lapptäcket, bland annat Freddie Mercury, Brad Davies, Rock Hudson, Miles Davis, Arthur Ashe och Rudolf Nurejev.

Svenska minnesrutor finns också insydda i The Memorial Aids Quilt och nu är alla 49 000 rutor digitaliserade och det går att söka efter Sighsten, Magnus Sahlberg och många andra om man söker på ”Sweden”. Fler svenska minnesrutor förvaltas också av Världskulturmuseet i Göteborg.

Du hittar den digitala sökfunktionen HÄR.

Få nya rutor tillkommer, eftersom bra behandling gör att de som känner till sin hivinfektion kan fortsatt leva ett gott liv.

[email protected]