Noaks Ark i Stockholm öppet och testar som vanligt

17 februari, 2021

Ända sedan starten 1986 har Noaks Ark arbetat mitt i den verklighet där hiv finns. Noaks Ark samlar även ett nätverk av regionalt verksamma föreningar som erbjuder aktiviteter och stöd i olika former. De jobbar förebyggande mot hiv och genom informations- och utbildningsinsatser vill Noaks Ark bidra till ökad kunskap och medvetenhet om hiv.

Nu under coronapandemin  har Noaks Ark Stockholm varit öppet och erbjuder enkel och snabb hivtestning.

När hiv-viruset gjorde sin entré på 80-talet blev Noaks Ark snabbt en av de första organisationerna i Sverige som jobbade med att informera, utbilda, förebygga och att ge stöd till hivpositiva och deras anhöriga. Hivtest med snabbsvar erbjuds för närvarande i Stockholm utan tidsbokning på tisdagar och onsdagar 16-19 och man kan också boka tider andra dagar on-line. Adressen är Eriksbergsgatan 46, T Rådmansgatan. De kan också ta emot rullstolsbundna besökare. Det kan vara bra att veta att du inte behöver vänta i ett väntrum, du får träffa en rådgivare direkt som håller avstånd och munskydd finns för alla som önskar.

Noaks Ark i Linköping, Norrköping, Växjö och Malmö erbjuder snabbtest mer sporadiskt men vi rekommenderar först kontakt via telefon.

Lennie Lindberg, verksamhetschef Noaks Ark Stockholm.

– Flera av våra föreningar erbjuder hiv-testning med snabbsvar inom 15 minuter. Att öka tillgången till krångelfri hivtestning med snabbsvar ser vi som en avgörande faktor för att öka antalet tidiga diagnoser. Vi har en enkel och för oss självklar inställning – den som vill ska få testa sig, utan krångel, säger Lennie Lindberg Verksamhetschef vid Noaks Ark Stockholm.

Testar som vanligt

Organisationens testmöjligheter har i stort sett varit opåverkade under hela 2020.
– Tidigt under våren stängde vi kort för att kunna anpassa verksamheten efter nya råd och rekommendationer men har därefter haft öppet. Förra året testade vi nästan 1 600 personer för hiv. Besöksantalet har minskat något på drop in-mottagningen men tidsbokade tester har ökat. Så på totalen ser vi ingen större förändring.

På Noaks Ark Stockholm kan man endast testa sig för Hiv.
– Vi har endast hiv-tester då vi bara arbetar med hiv, men i rådgivningssituationen hänvisar vi alltid till andra mottagningar om det finns anledning att testa sig för STI. Vi ger också rekommendationer runt vilka tester som kan vara rimliga att få hjälp att göra. Ofta hänvisas personen till mottagningar där individen bor, utifrån önskemål, utifrån ålder, utifrån sexpraktik o.s.v.

Vårdcentralerna skickar ibland sina patienter till Noaks Ark Stockholm.
– Vid ett positivt svar länkas patienten vidare till en infektionsmottagning och får i allmänhet tid inom 24 timmar. Noaks Ark Stockholms hivtestmottagning är naturligtvis öppen för alla och vi har en relativt stor andel män som har sex med män (MSM) som kommer till oss, antingen på enstaka besök eller för mer regelbunden testning. Förra året var drygt 15 % MSM. Vi har inte ”anpassat mottagningen” utifrån MSM utan förhåller oss som alltid professionellt runt olika sexpraktiker och identiteter och ger adekvata råd till just MSM om andra delar av sexuell hälsa som kan vara aktuella, t.ex. vaccination och PrEP, säger Lennie Lindberg.

Bara sjukvårdspersonal

På mottagningen arbetar bara hälso- och sjukvårdspersonal så ingen som arbetar på Noaks Ark Stockholms testmottagning är så kallad ”peer-testare” utan samtliga har en sjukvårdsutbildning.
— De som jobbar hos är undersköterskor, sjuksköterskor eller barnmorskor. Vi kan hänvisa till olika mottagningar beroende på vem det är vi har framför oss. Vissa får bäst hjälp på en barnmorskemottagning, andra på en ungdomsmottagning. Ibland hänvisar vi till SMSH, Venhälsan eller Stockholms mansmottagning. Vissa kan också beställa tester på 1177 för hemtest, lite beroende på situation helt enkelt, avslutar Lennie Lindberg.

Text: Facundo Unia

[email protected]

 

Läs också:

Hivtesta dig hos RFSL i Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro.