Öppet för hivtest i Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro

9 februari, 2021

Det har blivit krångligare att spontant gå och hivtesta sig. Många infektionsmottagningar är numera hårt ansträngda. Personal har ibland omplacerats till att vårda covid-patienter och möjligheter till spontana besök har begränsats av smittskyddsskäl. Men det är fortfarande viktigt att hålla koll på den sexuella hälsan och med lite research går det att hitta alternativa testmöjligheter. Sentry.nu ger dig några tips.

RFSL har sina mottagningar ”Testpoint” öppna i Stockholm och Örebro. I Göteborg och Malmö kallas verksamheterna ”Checkpoint”. På alla fyra orter välkomnas män som har sex med män (MSM) och transpersoner oavsett sexuell praktik för hivtest med snabbt svar. Tider och adress framgår när du klickar på respektive ort. Ofta hanterar de många olika språk som också framgår av respektive hemsida. Naturligtvis ombeds du vänta med ditt besök tills eventuell hosta, snuva eller feber har gått över.

Joakim Westman, RFSL Stockholm

– Testpoint är en del av vårt koncept ”Sexperterna” som arbetar för en förbättrad sexualhälsa på nätet, på barer och i parker, säger Joakim Westman projektledare hiv/hälsa RFSL Stockholm.

– Under delar av året har det varit färre mottagningar som har haft öppet som vanligt. En del har behövt hålla stängt och hjälpa till med coronapandemin, medan andra endast tagit emot tidsbokade besök istället för drop in för att minska trängsel i väntrummet, säger Joakim Westman. RFSL har hållit sin testningsverksamhet Testpoint öppen hela året där personer kan testa sig för syfilis och hiv.

– Testpoint Stockholm tar för tillfället endast möjlighet att hivtesta. Det har varit problem med leveransen av syfilistester sedan en tid tillbaka men vi hoppas komma igång igen så snart som möjligt igen.

Viss verksamhet har RFSL dragit ner på under pandemin.

– Nu har vi ingen uppsökande verksamhet för att på plats svara på frågor om sex, dejting eller relationer. Vi har inte velat skicka ut personal till lokaler inomhus.

Däremot har Sexperterna sett till att kondomer och glidmedel finns tillgängliga gratis på många video- och bastuklubbar i sina minibarer som de har utplacerade.

– Under året har vi haft en mindre åtgång på kondomer än tidigare. Vi vet inte vad det beror på men vi kan anta att många video- och bastuklubbar helt enkelt har haft färre besökare eller varit stängda, säger Joakim.

Under sommaren 2020 valde RFSL att stärka upp sin uppsökande verksamhet utomhus i olika cruisingområden runt om i Stockholm.

– Utomhus har det ju gått att träffa folk och hålla avstånd lite lättare men tyvärr är ju dessa arenor bara tillgängliga under sommarmånaderna. I samband med det gjorde vi en kampanj där vi delade ut gratis vattenflaskor med en tillhörande tygficka som innehöll både kondomer och glidmedel. Det blev väldigt uppskattat av våra målgrupper. Vi har också stärkt upp vår verksamhet on-line.

– I början av pandemin fick vi många frågor kopplat till sex och corona innan det fanns allmänna rekommendationer. Vi tog därför fram en FAQ på vår hemsida om sex och corona. Vi fick även en del meddelanden som var kopplade till oro för pandemin.

Text: Facundo Unia

 

Läs också:

Noaks Ark Stockholm har öppet för hivtest som vanligt.