Testa mig

Mottagningar och testställen för dig som vill testa dig för hiv

 

Det är viktigt att du testar dig regelbundet för hiv och andra sexuellt överförbara sjukdomar. Ta för vana att testa dig minst en gång om året och efter de tillfällen du känner på dig att du tagit en störe risk. Är du mer sexuellt aktiv kanske tolvmånadersperioden ska kortas till sex månader.

Den som vill göra hivtest får ibland felaktigt höra att man inte kan göra det på samma sätt som andra test. Hivtest kan utföras på alla vårdcentraler och de flesta andra mottagningar. En rekommendation är dock att vända sig till en mottagning med specialkunskap om hiv och som har erfarenhet och kunskap om oss män som har sex med andra män. Detta är i regel infektionsmottagningar och hud/könsmottagningar (kallas ibland för STD-, STI- eller sesam-mottagningar).

Respektive landstings sjukvårdsinformation kan upplysa om var sådana mottagningar finns.

I större städer kan det finnas andra kliniker och organisationer än landstingets mottagningar som utför hivtest och har rådgivning.

Välj en mottagning som du har förtroende för, som du kan besöka regelbundet och som du också har förtroende för att också ge dig ett eventuellt tråkigt besked. Det är naturligtvis enkelt att genomföra ett test men det krävs både kompetens och erfarenhet att meddela ett positivt resultat (när ett test visar att man bär på smitta).

Hiv-Sverige har en bra förteckning var i landet man kan hivtesta sig. Klicka HÄR.

På europeisk nivå finns ”European test finder” – ett digitalt verktyg där du kan hitta mottagningar där du kan testa dig. Här finns också många bra svenska alternativ. Klicka HÄR.

Se hur ett hivtest går till

Följ med Mr Gay Sweden-kandidaten 2013 Jasmin när han testar sig för hiv och andra könssjukdomar. Gör som Jasmin. Testa dig minst en gang om året!