Kondylom/HPV

Kondylom/HPV

Fakta och information på denna hemsida är anpassad för och riktar sig till män som har sex med män (MSM).

Kondylom orsakas av virus, humant papillomvirus (HPV). Kondylom visar sig ofta som vårtor. Besvären är oftast lindriga, men vårtorna i sig kan upplevas som obehagliga.

Kondylom orsakas av flera olika typer av HPV-virus. Vissa virustyper kan hos kvinnor orsaka livmoderhalscancer och hos män tonsill-, penis-, anal- och ändtarmscancer. Män som har sex med män (MSM) är i lika grad drabbade av HPV-viruset som kvinnor var innan man erbjöd dem cellprovtagning och kostnadsfri vaccinering. Risken för hivpositiva MSM att drabbas är ytterligare dubbelt så stor som för andra MSM. Kostnadsfri vaccinering erbjuds fr.o.m. hösten 2020 både pojkar och flickor i årskurs 5.

Facts about Genital warts/HPV (Condyloma) in other Languages

Via this link you can find facts and information in several different languages about Genital warts/HPV (also called Condyloma) and how you can have safer sex and so protect yourself. To read, download, print out and distribute to your friends!

Kondylom bland män som har sex med män (MSM) i Sverige

Kondylom ingår inte i Smittskyddslagen och därför finns det ingen skyldighet att rapportera fall till myndigheterna. Kondylom är dock en av våra vanligaste könssjukdomar.

Hur smittar kondylom?

Kondylom sprids vid oskyddat analsex och oralsex. Viruset kan även spridas vid ömsesidig onani då hud gnuggas mot hud.

Symtom och besvär

Du kan se och känna vårtorna med fingrarna. De liknar små knottror: lätt upphöjda, rundade eller blomkålsliknande, rodnande eller hudfärgade. Hos män sitter vårtorna på förhuden, ollonet, penisskaftet, vid urinrörsmynningen och i ändtarmsområdet men oavsett var vårtorna sitter så finns viruset överallt i slemhinnorna, även i ändtarmen.

Slemhinnor är de ytor som finns inne i andningsvägarna, mag-tarmsystemet och genitalierna. Slemhinnor består i huvudsak av celler som ibland har uppgiften att utsöndra slem, transportera inandade partiklar men som också har förmågan att absorbera näringsämnen.

Alla får inte vårtor av viruset. Du kan alltså vara smittad, och därmed smitta andra, utan att veta om det.

Du kan lättare få vårtor om kroppens eget försvar inte fungerar som vanligt, på grund av att du är sjuk eller äter medicin. Sådana vårtor försvinner oftast när immunförsvaret är normalt igen. Likaså kan rökare drabbas lättare.

Inkubationstiden är 2-3 månader, men du kan få vårtor ett år efter att du har blivit smittad.

Kondylom kan ibland förväxlas med talgkörtlar som finns normalt i huden och vid könsorganen.

Undersökning och diagnostisering

Du kan inte testa dig för att se om du är smittad. Däremot kan du få besked vid om du är drabbad vid en undersökning. Ibland tar läkaren ett vävnadsprov för analys, det vill säga tar bort en bit av den förändrade huden under lokalbedövning. En sådan undersökning är inte kostnadsfri.

Hitta en mottagning som Sentry.nu har speciellt stort förtroende för nära dig. Klicka här.

Vaccination och behandling

Viruset försvinner så småningom av sig självt men det kan ta något år eller ännu längre tid. Under tiden kan du behandla dig mot vårtorna. Men eftersom infektionen är kvar i kroppen är risken stor att vårtorna återkommer. Likaså smittar du fortfarande. Man behandlar med receptbelagd lösning som penslas på vårtorna, nedfrysning av vårtorna, diatermi (stark upphettning med elektricitet), laser eller genom att vårtorna klipps eller skärs bort.

Avstå från samlag när du har vårtvirus, när du går under behandling eller när du väntar på att ärren efter operation ska läka.

Kondylom omfattas inte av smittskyddslagen och därför är behandlingen inte kostnadsfri.

Vaccination mot HPV bör ske före det att man blivit exponerad för viruset, d.v.s. före det att man sexuellt debuterat. Vaccinet skyddar mot upp till ett 10-tal av de mest aggressiva HPV-stammarna. Nyttan av att vaccinera sig senare i livet är marginell men hänger i första hand inte på ålder utan på hur mycket, eller lite, sex man haft före vaccinationen och planerar att ha efter vaccinationen.

Vaccinering är inte subventionerad för äldre personer. Priset per dos ligger strax över tusenlappen plus den kostnad som vaccinatören debiterar och det behövs tre doser. Hela kuren skulle kunna ligga på ca 4 000 kronor.

I princip alla sexuellt aktiva personer bär på flera HPV-stammar och ibland verkar de komma och gå. Det är därför inte meningsfullt att testa för HPV utan det är vaksamhet på symtom som gäller.

Skydda dig själv och din oartner

Använd kondom och undvik sperma i munnen. Kondom är ett relativt bra skydd mot kondylom och andra sexuellt överförda sjukdomar, förutsatt att kondomen är hel och används under hela samlaget. Glöm inte vattenbaserat glidmedel! Använd bara dina egna sexleksaker. Om du nödvändigtvis måste låne eller låna ut – se till så att de är väl rengjorda.

Mer information

Ytterligare information kan du hitta här. Du kan också vända dig till någon av de mottagningar som erbjuder behandling. Du hittar en bra lista här.

Texten uppdaterad 2020-05-07.