Få hiv av någon som själv inte har det?

Få hiv av någon som själv inte har det?

Kan man få hiv av någon som själv inte har hiv?

Svar

Det enkla och självklara svaret på den frågan är – nej. En person som inte har hiv kan inte smitta en annan person eftersom denne inte bär på viruset.

Men då ställer sig frågan om alla som får hiv får det av någon som vet att hen bär på viruset och är hivpositiv? Så är det inte heller. Det finns flera olika sanningar som du måste förhålla dig till för att skydda dig själv.

Det är sannolikt så att de allra flesta som blivit smittade av hiv har blivit det av någon som varit helt övertygad om att hen själv inte har hiv och därför inte testat sig. Alla får till exempel inte en primärinfektion efter smittotillfället och märker inget alls. Det kan också vara så att personen har testat sig men att det gått för kort tid mellan smittotillfället och testet för att man ska kunna konstatera hiv (”uppföljningstiden” varierar mellan sex och åtta veckor beroende på vilken typ av test man gör).

Sedan är det ju det där med att lita på en annan person som man gärna vill göra lite mer när man är kär, kåt, full eller allt på en gång. Det kan se annorlunda ut dagen efter.

Om alla drog sit strå till stacken och testade sig regelbundet skulle verkligheten se helt annorlunda ut. Kondom skyddar inte bara mot hiv utan även mot andra könssjukdomar. Så är det fortfarande och så kommer det alltid att vara.