Har jag skyddat mig tillräckligt?

Har jag skyddat mig tillräckligt?

Jag är orolig för att att jag kan ha fått hiv. Jag kollade kondomen eftre att vi slutat och den var intakt och inte trasig. Han satte på en ny kondom den andra gången. Samtidigt som han masturberade kom han i kondomen. Han fingrade mig också djupt och jag gav oralsex med kondom. Efter 27 dagar har jag testat för hiv, klamydia, gonorré och syfilis och alla prover var negativa. Behöver jag nytt hivtest igen och fungerar kondom som ett bra skydd? Tack, låt mig veta.

Svar

Hej kära frågeställare.

Oro ska man ta på allvar och det är bra att du frågar. Kunskap är bra mot oro och det finns mycket att läsa för dig här på Sentry.nu.

Kondom är ett bra och tillräckligt skydd mot det mesta men den måsta naturligtvis vara hel och sitta på hela tiden. Så verkar det ju ha varit i detta fall.

Om din partner var hivpositiv och själv visste om det så stod han sannolikt under behandling och då var han inte smittsam och kunde inte ge dig hiv. Om han inte visste om han hade hiv för att han har slarvat med att själv testa sig så var ni ju ändå duktiga på att skydda er med kondom. Därutöver har du ju själv gjort en grundlig test för många könssjukdomar.

För hivtest som analyseras i ett laboratorium är uppföljningstiden, det vill säga den tid som måste gå efter ett eventuellt smittotillfälle för att man till 100 % ska kunna utesluta smitta, sex veckor. För så kallade snabbtest är uppföljningstiden åtta veckor. Det verkar som att du bär på en stor oro och för att du ska känna lugn kan det vara bra att testa dig igen. Gå till en bra mottagning som du har förtroende för så kan du samtidigt resonera mer om hur du ska skydda dig och slippa känna fortsatt oro. Lycka till!