Kan jag fixa PrEP snabbare i en annan stad?

Kan jag fixa PrEP snabbare i en annan stad?

19 månaders väntetid till Venhälsan för PrEP är typ… galet! Kan jag som bor i Stockholm ta tåget till någon annan stad i landet och snabbare få det utskrivet?

Svar

Det stämmer att nya PrEP-patienter tvingas köa länge nu när Venhälsans personal istället jobbar hårt med alla som drabbats av covid-19.

Eftersom PrEP inte är en engångsbehandling eller operation utan en kontinuerlig behandling inom specialistvården så gäller inte det fria vårdvalet. Det är kopplat till primärvården. Man kan under vissa förutsättningar få vård i en annan region (landsting) om den egna regionen inte kan erbjuda vård inom vårdgarantin som är 90 dagar. Då krävs att en första bedömning har gjorts vid ett besök på en mottagning inom den egna regionen och en remiss. Det avtal som Region Stockholm tillämpar för att skriva ut PrEP till sina invånare är med Venhälsan på Södersjukhuset.

Det finns dock privata alternativ i Stockholm som skriver ut PrEP men även om själva läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet får du vid besök på en privat klinik räkna med att provtagning och läkarbesök kostar pengar. Oavsett var du vänder dig för att få PrEP är regelbunden uppföljning med provtagning mycket viktig.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer under den nu pågående allvarliga pandemin är dock att undvika sex med tillfälliga sexpartners. Två meter gäller!