Kan jag operera mina förstorade bröst?

Kan jag operera mina förstorade bröst?

För det första vill jag tacka er för det fantastiska arbetet som ni gör – dag ut och dag in! Jag har levt som hivpositiv med perfekta värden i nästan tio år men jag lider av det som kallas gynekomasti dvs när mäns bröst (på grund av ett tillstånd i bröstkörtlarna) förstoras och växer. Det här har blivit ett problem för mig så jag till och med inte vågar visa mig avklädd för min partner. Att åka på semester till varmare länder är uteslutet. Vart kan man vända sig för operation?

 

Svar

Olika former av fettomfördelning på kroppen, s.k. lipodystrofi och gynekomasti var tidigare en vanlig biverkan efter tidiga typer av hivmedicinering under 90-talet. Lipodystrofi kunde yttra sig genom avmagring av ben, armar och ansikte och ansamling av bukfett kring magen. De mediciner som används i dag uppvisar mycket sällan denna typ av biverkningar men det kan fortfarande förekomma.

Det finns inget med anledning av din hivinfektion som skulle påverka bedömningen av en eventuell operation. Naturligtvis bör du dock prata om dina tankar med din hivläkare och du behöver en remiss till specialist på området. Man gör en bedömning av din situation och dina besvär och man ser till andra eventuella behandlingsformer och metoder. Lycka till!