Smittspårning vid klamydia

Smittspårning vid klamydia

Jag misstänker att jag kan ha smittats av klamydia vid en överraskande beröring av min snopp av en person som onanerade på en herrtoalett. Är klamydia så smittsamt? Hur undviker jag att min sambo som jag INTE haft sex med på flera månader, får ett brev från Smittskyddsmyndigheten?

Svar

Klamydia är idag den i särklass vanligaste sexuellt överförda bakterieinfektionen i Sverige. Bakterien angriper celler i slemhinnan i urinröret och i ändtarmen. Den förekommer ibland också i svalget.

Klamydia smittar mycket lätt vid oskyddad sex och ibland också vid oralsex. Även vid ömsesidig onani och användande av sexleksaker kan sekret från en infekterad slemhinna överföra smitta till en annan person.

Det är svårt att bedöma vilken risk som ”den överraskande beröringen” innebär och vad som egentligen har hänt men om du misstänker att du kan vara smittad av klamydia är du enligt smittskyddslagen skyldig att testa dig. Se till att du testar dig på en mottagning som förstår att sex bland oss kan ske på många olika sätt eller också får du själv tala om att du vill testas i urinröret, analen och i svalget. Lika bra att kolla alla ”lokaler” när du ändå är igång.

Smittspårning enligt samma smittskyddslag är till för att spåra vem som kan ha smittat dig och om du kan ha smittat någon därefter. Svaret här har tidigare innehållit en otydlig tidsangivelse. Vid klamydia är du skyldig att uppge alla du haft sex med oskyddat eller skyddat sen senaste gången du testade dig eller under ett år tillbaka i tiden. Lagen anger inte vad som är "sex". Om det också är "överraskande beröring av din snopp" får du diskutera med den som ber om uppgifter om dina sexpartners.

Så ser lagen ut och spårningen baseras på de uppgifter och namn som du lämnar eller kan lämna. Du behöver inte själv ta kontakt med personerna. Det gör sjukvården och ditt namn nämns inte i spårningsarbetet. En person som spåras blir kallad till att själv göra ett test.