Gaysyskonen bakom podden ”En gay i taget”

13 juli, 2023

Sentry.nu har intervjuat syskonen Joakim och Amanda som ligger bakom podden En Gay i taget. De är båda två gay. När Joakim var yngre så hade han hiv-noja.    

Amanda och Joakim växte upp i Mölndal, en stad tio minuter utanför Göteborg. De växte upp i en stor familj med totalt fem barn. Amanda var enda tjejen och deras föräldrar träffades när dom var i tonåren och dom höll ihop tills döden skilde dom åt då deras pappa gick bort när han var 52 år gammal och lämnade familjen i chock.   

– Att växa upp i en familj med fem barn var väldigt stökigt men samtidigt väldigt fint då vi alla hade en bra relation till varandra, säger Joakim.   

Joakim från EnGayITAGET

Joakim kom ut som homosexuell sju år innan Amanda, det är också sju års åldersskillnad på dem så båda var exakt 22 år när de kom ut. Joakim började komma ut lite lätt för några få nära vänner under vintern 2009 och våren 2010.    

– Jag ville att familjen skulle höra det från mig och inte ryktesvägen. Så sommaren 2010 satte jag mig med våra föräldrar och berättade. De kändes viktigt eftersom det började spridas till personer utanför min vänskapskrets och jag blev nästan tvingad av situationen att komma ut för min familj. Jag ville att de skulle höra det från mig och inte höra det från annat håll.    

Joakim hade inget att oroa sig för familjen tog det otroligt bra.    

– Egentligen var ingen förvånad i mitt fall då tecknen hade funnits där sedan tidig ålder. På något sätt hade jag byggt upp ett skräckscenario för mig själv att ingen skulle ta det bra men det var tvärtom. Och som sagt så hade våra föräldrar mer eller mindre bara väntat att dagen skulle komma. När familjen fick veta höll jag det inte hemligt för någon längre. För mig blev dagen då jag kom ut för min familj också dagen jag kom ut offentligt, berättar Joakim för Sentry.nu   

Något som gjorde att Joakim inte kom ut på en gång var på grund av att skolgången hade varit ganska tuff.    

– Flera skolkamrater började redan från tidig ålder, började kalla mig ”bögjävel” för att jag bara umgicks med tjejer och inte hade vad som ansågs som typiskt ”grabbiga” intressen. Jag blev kallad bög långt innan jag själv visste vad det var, detta bidrog också mycket till att jag väntade med att komma ut.    

Joakim ville först inte visa att hans mobbare hade haft rätt. Men någonstans fanns nog alltid dragningen till killar där hela tiden. Speciellt nu när han ser tillbaka i efterhand. Det fanns liksom inget ”aha-moment” där han insåg att han var homosexuell. Utan någonstans fanns det där hela tiden, men han ville inte erkänna det för sig själv förrän han blev äldre och inte kunde hålla tillbaka vad han kände.    

Amanda från EnGayITaget

Amanda skolgång var en rätt smärtfri sådan. Hon kunde ibland känna sig utanför när hennes tjejkompisar pratade om killarna de var kära i och hon kunde då känna en viss press över att hitta en kille att ”bli kär i”. Amanda insåg att hon var gay under tonåren men det tog ett tag innan hon kunde acceptera det för sig själv och sedan tog det ännu längre tid tills hon vågade ta klivet ut ur garderoben.    

– Det som gav mig pushen att komma ut var när jag träffade min flickvän som jag nu är förlovad med. Jag kände rätt tidigt i vår relation att jag inte ville hålla henne hemlig för resten av familjen, berättar Amanda för Sentry.nu.   

När Amanda kom ut hade tyvärr deras pappa gått bort och Amanda fick aldrig chansen att komma ut till honom.   

-Jag är säker på att han hade tagit det bra då han tog det väldigt bra när Joakim kom ut. säger Amanda. Resten av deras familj tog det bra och tycker det är rätt häftigt att två av syskonskaran är gay.    

Syskonen berättar för Sentry.nu att när det kommer till sexualkunskapen så har båda ganska liknande upplevelse trots att det är några år emellan dem.    

– Sexualkunskapen var en väldigt heteronormativ undervisning där dom endast nämnde homosexualitet i förbifarten och det blev mest en oseriös och ”fnissig” stämning i klassrummet när det väl nämndes, säger Amanda.   

Någon gång under sexualundervisningen när Joakim var ung nämnde läraren hiv och AIDS när samtalet om könssjukdomar kom upp. Och på den tiden sågs det fortfarande som någonting som ”bara bögar drabbades av”.    

– Den stigman gjorde ju att i mitt fall senare i livet ldrabbades av, som många bögar nog känner igen sig i så kallat ”hiv-ångest.” Speciellt när man var lite yngre, nyss hade kommit ut och inte var så påläst.    

Detta gjorde att Joakim tidigt började tänka på könssjukdomar och lätt oroade sig för att drabbas.    

– Detta har fört med sig en extra stor försiktighet och noggrannhet just för mig. Självklart har alla någon gång varit oförsiktiga, men det är alltid bra att ha med sig att safe sex borde vara en prio. I Sverige har vi sådana bra tillgångar när det gäller att testa sig för könssjukdomar och det är lätt att få hjälp att göra det. Därför är det också viktigt att man, om man har ett aktivt sexliv, tar vara på den möjligheten vi faktiskt har i vårt land, så att man alltid har koll på sin sexuella hälsa, säger Joakim.  

Idag är Joakim också mer påläst angående hiv och de som drabbats. Han vet mycket mer än när han var i t ex 20-årsåldern. En person som har hiv men behandlas för det smittar inte och du kan leva ett långt liv precis som alla andra om du behandlas.    

– Detta utesluter naturligtvis inte det faktum att man ska skydda sig vid samlag om man tex inte har en fast partner. Idag finns det ju bra skydd. Prep är till exempel bra för att minska risken att smittas av hiv. Men det innebär inte, enligt mig, att man ska strunta i kondom. Detta då det finns många andra sexuellt överförbara sjukdomar man bör undvika, så som klamydia, gonorré, syfilis och kondylom. För mig är safe sex alltid det enda alternativet om man inte är säker på sin sexpartners sexuella hälsa, säger Joakim.   

Joakim upplever att homosexuella män är betydligt mer försiktiga och noggranna med sin sexuella hälsa än vad en del av hans heterosexuella vänner är.   

-Genom åren har jag haft extremt många heterosexuella vänner där skydd vid tillfälliga samlag knappt kommit på tal. Kanske är hiv-pandemin på 80-talet ett resultat av att en del bögar är mer noggranna med att skydda sig än vad heterosexuella är. Men ibland kan han känna att heterosexuella borde förstå att könssjukdomar är någonting som drabbar ALLA. Oavsett läggning. Och alla borde testa sig kontinuerligt om man har ett aktivt sexliv.  När snacket om safe sex går i Joakims bekantskapskrets så är det tydligt att heterosexuella ibland inte verkar tycka det är så noga.    

Joakim och Amanda

Anledningen till att syskonen startade podden En gay i taget var för att de ville skapa något som de hade behövt när vi växte upp.    

– Vi vill vara en stöttepelare för människor som känner sig ensamma och utanför pga. sina känslor. En fråga som engagerar oss mycket är representation. Vi känner att det är något som är otroligt viktigt då acceptansen ökar ju mer synligt det blir. Det var också mycket därför vi kände att vi ville starta podden då vi har fått en del ”chockade” kommentarer om att vi är två gays i samma familj, säger Amanda.  

Hade representationen i media varit bättre så hade det kanske inte varit så främmande för människor.    

– Vårt mål med podden är i grund och botten att få människor att känna sig mindre ensamma. Vi kommer på ämnen på lite olika sätt, vissa ämnen får vi tips om av våra lyssnare och vissa ämnen bestämmer vi själva att ta upp. Det är väldigt blandat vad vi pratar om, ibland har vi avsnitt med tyngre ämnen och ibland har vi lite mer lättsamma avsnitt. Vi gillar att blanda på det sättet just för att göra det mer behagligt för våra lyssnare.   

Facundo Unia   

Här kan du hitta deras sidor för podden och sociala medier

Spotify Podd

Instagram

Facebook