Joel är demisexuell – men vad är det egentligen?

14 oktober, 2023

Sentry har träffat härlige Joel som älskar att sjunga och att lyssna på RnB. Han har alltid varit en person som önskat och drömt om att ha en långsiktig kärleksrelation med en stark känslomässig koppling, lojalitet, respekt för varandra och sig själv. Han beskriver sig som demisexuell och berättar mer vad det är.

Foto Privat

– Jag kom ut i början av 90 talet då hiv fortfarande var en dödsdom så det har alltid legat som ett hot. Det begränsade inte mig nämnvärt när jag var yngre även om det fanns med i tankarna ofta. Jag har haft en del könssjukdomar som jag är frisk från idag och jag kan önska att jag skulle ha skyddat mig i högre utsträckning än jag gjort då det absolut påverkat mig och mitt liv negativt.

Ursprungligen kommer jag från Sundsvall men bott i Stockholm och Skåne sedan början av 1990 talet. Jag jobbar inom marknadsföring och kommunikation. Mina största intressen är musik, mode, inredning, resa och personlig utveckling.

Joel har en stark passion för musik.

– Jag nördar gärna in på de intressen som jag har. Dessutom sjunger jag i en gospelkör. Annars lyssnar jag på det mesta men landar ofta tillbaka till mina RnB favoriter från 90-talet eller mina gayikoner, Madonna, Janet Jackson, Prince och George Michael. Mitt intresse för mode och inredning har funnits sedan jag var liten då jag hade en dröm om att bli designer. Numera följer jag bland annat modevisningar och inredningstrender på Youtube.

Joel identifierar sig som en cis man och ser sig själv som bög eller gay.

– Jag har haft en ganska enkel komma ut-process, jämfört med andra jag talat med. Jag flyttade hemifrån i 18-års ålder och skaffade min första pojkvän och då beslutade jag att komma ut för mina föräldrar. Först min mamma som initialt blev lite orolig för att jag skulle bli illa behandlad. Efter att hon smält nyheten och talat med min erfarna faster så förstod hon och har varit en HBTQ supporter sedan dess. Detsamma med min pappa som ganska omgående förstod att jag var den jag var oavsett läggning och har varit en supporter även han.

Joel bor ensam och söker efter kärleken.

Foto Privat

– Idag bor jag själv i en närförort till Stockholm och trivs väldigt bra. Jag dejtar ibland men blir ganska ofta frustrerad och ibland lite besviken på att det är svårt att hitta personer man klickar med och som har liknande behov och värderingar som en själv. Men jag ger inte upp och förstår att man behöver göra kompromisser osv. Jag skulle säga att jag går in och ut ur communityt beroende på vad jag är i för plats i livet. Numera blir det mest att jag går ut på krogen emellanåt och då blir det ofta Blue Oyster bar eller Sidetrack. Detsamma gäller även Pride, vissa år är jag mer engagerad än andra, och det trivs jag med ändå. Jag finns också på apparna när jag är singel. Jag har en mindre varierad vänskapsgrupp med både hetero, homo och icke binära vänner. Jag trivs bäst i mindre grupper eller one on one där det finns utrymme att ha en nära vänskapsrelation. Med det kommer även att jag tycker det kan vara utmanande att befinna sig i större grupper, det stressar mig och tar extra mycket energi. Kanske är det ett visst kontrollbehov?

Joel är demisexuell

– Demisexualitet skulle kortfattat kunna beskrivas som att man inte känner en sexuell attraktion utan en emotionell koppling. Detta stämmer in bra på mig och jag har känt detta hela livet utan att kunna sätta ord på det. I grunden så handlar det inte om att man måste vara ihop eller vara i en relation utan det är just att man vill klicka med en person mer än utseendemässigt..  Det yttrar sig i att jag sällan har tillfälliga sexuella relationer med personer som jag inte har någon känslomässig koppling till. Sedan har det såklart hänt att jag har haft hook ups och one night stands. Till viss del för att jag trott att det är så man ska göra för att bli accepterad men också för att jag varit nyfiken. Dock är det inte det som får mig att må bra och kanske till och med till viss del varit skadligt.

– Jag har alltid varit en person som önskat och drömt om att ha en långsiktig kärleksrelation med en stark känslomässig koppling, lojalitet, respekt för varandra och sig själv. Jag har haft tre längre förhållanden och ett gäng kortare som främst skedde när jag var yngre. Under tiden har jag lärt mig mer om mig själv och vad jag önskar och behöver i en relation, samt förstått att det alltid krävs kompromisser för att ett förhållande ska kunna utvecklas. Sedan finns det yttre faktorer som kan spela in i hur lyckat mina förhållanden varit och det är till viss del ålder eller livserfarenhet, ekonomi, värderingar och framtidsdrömmar osv. Men det grundläggande attraktionen har alltid varit den känslomässiga kopplingen, lojalitet, respekt och kompatibilitet i personlighet och sexualitet.

Foto Privat

Joel står i kö för Prep

– Jag testar mig var tredje månad när jag är singel och sexuellt aktiv. Jag använder inte Prep idag men står på kö, främst för att känna att jag har ett skydd om jag har osäkrare sex. Nackdelen är att du behöver äta det regelbundet/varje dag och det känns inte lika hälsosamt som att inte äta några mediciner överhuvudtaget. Idag på apparna finns ofta angivet när personen testat sig senast och ibland även hur de ser på säkrare sex, vilket gör att den frågan sällan kommer upp tycker jag. Med mina vänner så tror jag att vi ser det som ganska självklart att man testar sig och har stor förståelse för varandra om planen att sexet ska vara säkert går i stöpet.

Joel söker efter någon att dela livet med men han kan uppskatta singellivet.

– Jag kan uppskatta singellivet till viss del, men skulle absolut föredra att dela mitt liv med någon. Under mina singelperioder så är jag absolut på appar numera, främst för att det är den vanligaste platsen som många befinner sig just nu. Min målsättning där är att skapa en känslomässig koppling med någon som kan bli något mer. Här kan vissa personer bli förvirrade och inte förstå varför jag är på t ex Grindr som anses vara en hook up app. Jag tänker dock att det borde finnas fler som mig som också har liknande behov och tankar.

 

 

Facundo Unia