Rekordmånga svenskar får gonorré.

24 augusti, 2023

”Ikväll får 107 svenskar gonorré.” Så löd den klassiska rubriken i RFSUs kampanj från 1970-talet. Även om vi inte är på den nivån fortsätter gonorré att öka år från år. Prognosen i år ligger på en ökning med 20 procent fler fall jämfört med 2022. Det innebär en ökning med 16 gånger jämför med för 25 år sedan. Då var sjukdomen nästan utrotad. Flest smittas i Spanien, följt av Thailand och Tyskland.

Gonorré överförs vid sex då slemhinnor kommer i kontakt med varandra. Som drabbad får man ofta en infektion i urinvägarna, ändtarmen eller halsen. Det förekommer också infektion i ögonen efter kontakt med sperma. Ett annat problem med gonorré som bl.a. WHO rapporterar att vanlig antibiotika ofta inte längre hjälper som behandling.

Professor Magnus Unemo vid Laboratoriemedicinska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) och hans forskargrupp har utsetts av EU:s smittskyddsmyndighet (ECDC) att agera yttersta expertis i kampen mot spridningen av och gonorré och relaterad antibiotikaresistens. Till Expressen säger han:

-Vi ser ett ökat sexuellt risktagande med fler partners, framför allt fler okända partners, mer oskyddat sex och en lägre medvetenhet om att man kan ha infektion utan att ha symptom.

Det säkraste sättet att skydda sig mot gonorré är att använda kondom. Det kan vara klokt att testa sig för gonorré och andra könssjukdomar nu när sommaren är slut.

[email protected]