I huvudet på en konstnär – om inspiration, fobier och Venhälsan.

10 augusti, 2023

Det finns en massa bra inspirerande konst på Instagram från konstnärer som gör coola saker.  En av dem är 43 årige Filip Lundberg som skapar egen gayinspirerande konst med målet att kunna nå och beröra så många hjärtan som går. Sentry.nu ville veta mer om Filip så vi kontaktade honom. Som konstnär kallar han sig Phil of Sweden och han beskriver sig själv som en sprallig konstnärsgrabb som älskar livet.
– I min konst återspeglas homoerotik med en blandning av fantsykonst, saga och verklighet.

Filip ser sig själv som en väldigt glad, positiv och utåtriktad person, och älskar att knyta nya kontakter.

Foto Privat.

– Jag föddes i Thailand och när jag var 1,5 år gammal blev jag adopterad av mina svenska föräldrar. Jag har det bra som jag har det och trivs bra med min svenska mamma och syrra, samt systerdotter som är min fina familj. Jag ser ju alla mina underbara vänner som min familj med.

– Jag vet inget om min biologiska familj och jag vet inte heller om jag känner behovet att rota i det. Det känns som en svår grej och jag tror mitt liv skulle förändras helt om jag hittade mina biologiska föräldrar vid liv.  Ibland är kanske resultatet utav ett sådant beslut, att leta upp sin biologiska familj, inte alltid det bästa.

Filip líder av social fobi och berättar för Sentry.nu om detta

– När det gäller mig själv som person och konstnär så tror jag många ser mig som en väldigt social människa och inte ett dugg blyg, men om sanningen ska fram har jag en stor social fobi där jag lätt blir blyg och drar mig undan in i mitt skal.  Speciellt om det blir för mycket folk omkring mig.

Jag antar att denna sociala fobi beror på att jag var sjukt mobbad i skolan från klass 4 på mellanstadiet till 3:e ring på gymnasiet och det satte såklart sina spår.

Filip utmanar sig själv varje dag med sin sociala fobi.  
– Därför utsätter jag mig med flit i situationer som jag inte riktigt är fullt ut bekväm med, men som är viktiga för mig att vara med om för min vidareutveckling av min personlighet.  Som t ex att ställa ut konst under Stockholm Pride, vilket jag nu har gjort vid två tillfällen och känner att det var en utmaning, men gick väldigt bra.

Foto privat.

Filip säger att han lärt sig genom åren att ligga i och jobba med sig själv.  
– Jag har lärt mig som människa att det första man ska jobba med är att älska sig själv.  Det finns inte en chans i världen att du kan vara mottaglig eller öppen för kärlek ifrån andra människor om du inte älskar dig själv. Precis som du är.

– Jag har även försökt ta lärdom av de livsval jag har gjort i livet och även lära mig att det finns konsekvenser med allt här i livet. Karma är något jag verkligen tror på och att det straffar sig att vara elak och respektlös gentemot andra medmänniskor.  Jag tycker att man som person ska satsa på att ge kärlek, omtanke och respekt till andra. Då mår man själv som människa så mycket bättre.  Det är ett jobb i sig att alltid jobba med sig själv, men jag lär mig mycket på det.
Filip berättar att han ser sig som gay och han tror att familjen visste långt innan honom om hans läggning.  

– Mamma och syrran tog det bra. Pappa accepterade det men hade nog många tankar och frågor om det hela, som han aldrig hann ställa innan han lämnade detta jordeliv. När jag berättade för mamma, efter att hon tagit mig åt sidan, så var den största skräcken jag kände att jag skulle bli utslängd och inte älskad för den jag är.
Jag var rädd för att inte bli accepterad. Och då var jag redan en utstött outsider i skolan. Jag hade en rädsla om att plötsligt bli utfryst hemma och inte känna någon slags trygghet alls någonstans.

Fast Filip hade inget att oro sig för. 

– Mamma sa att hon älskade mig precis som jag är och kommer alltid att göra det, och då vet jag att en stor lättnad infann sig hos mig. Det kändes precis som en sten föll från mitt hjärta och mina axlar och tårarna började att rinna när jag kramade min mamma.
Filip berättar att hans mamma var rädd för att han skulle bli hiv-postiv.

– Jag tror att min mamma var den som mest fruktade att jag skulle få hiv när jag kom ut som gay. Nu har hon dock förstått att jag skyddar mig och tar mitt ansvar så hon behöver inte oroa sig längre.  Jag har dock lärt mig genom åren att ha sex med en som har hiv och som går på medicinering kan ibland vara betydligt säkrare än att ha sex med en som inte känner till sin hiv-status.  Själv har jag inte hiv och brukar testa mig regelbundet, men jag tycker absolut inte att vi ska vara rädda eller att vi ska se ned på människor som lever med hiv.

– Alla är vi människor när allt kommer omkring. Jag förstår inte stigmatisering av hiv-positiva bara för att de bär på ett virus.
I dagens läge hoppas jag att människan är lite mera påläst om detta och nuförtiden så finns det så bra bromsmediciner.  Jag vill också ge en stor eloge och en rejäl guldstjärna till all personal på Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm!  De är verkligen guld värda och man känner sig så väl bemött och omhändertagen där.  Älskar dem och de gör ett så bra jobb!  Jag testar mig regelbundet och kör bara bareback med folk efter att vi båda testat oss och gått in i en längre relation.

ArtBy phil_of_sweden.

Filip har målat, tecknat och varit en pysslande människa sedan barnsben.   
– Jag älskar ju färger i mängder och glittrande saker, så mode, konst, film, arkitektur mm intresserar mig mycket. Så drömmen var väl redan då att jag skulle slå igenom som en erkänd konstnär, så fort jag tog min första krita i handen och började måla.
Detta ledde till att jag såklart ville göra karriär och dra till huvudstaden Stockholm.

Filip säger till Sentry.nu att hans chanser att få sina konstnärsdrömmar i uppväxtstaden Lindesberg kändes rätt begränsade.  
– Jag visste att jag behövde ta mig till storstaden för att bli upptäckt och för att lyckas.

1999 anlände Filip till Stockholm, och ångrar ingenting.

– Jag har bott lite överallt i Stockholm och flyttade runt mycket, med en liten mellanlandning i Flen på grund av en kärleksrelation.  När relationen sedan tog slut fick jag jobb i butik på Odenplan och flyttade snabbt tillbaka till storstaden.

- När det gäller konsten har jag alltid haft ett brinnande intresse för människor som är kreativa. Och där igenom har jag naturligtvis älskat allt som andra människor skapat.

ArtBy phil_of_sweden.

– Jag älskar allt från musik, film, matlagning, bakning, konst, teater, musikal, arkitektur och har alltid låtit mig inspireras utav dessa fantastiska människor.  Det finns många filmer och musik som har inspirerat mig till att skapa konst.

– Det är fantastiskt att man som konstnär/kreativ människa kan släppa taget om omvärlden och vardagen och bara gå in i denna kreativa bubbla av frihet och kärlek och i praktiskt taget skapa vad man vill.

– När det gäller min karriär som konstnär har jag deltagit i många utställningar runtom i hela Sverige, men allt startade med en gruppkonstutställning som jag deltog i maj 2013, under West Pride Göteborg. Detta blev startskottet till en rad andra konstutställningar, både tillsammans med andra och alldeles egna.

Bästa minnet är när Filip fick ställa ut i London på Royal Opera Arcade Gallery nära Piccadilly Circus år 2015. Det blev ett minne för livet för Filip.

Samling av ArtBy phil_of_sweden.

Under Pride 2023 hade Filip en mycket uppskattad utställning.  
– Den har varit magisk! Jag har fått så många intryck, så många trevliga människor och så mycket roliga minnen. Jag har nog inte riktigt tagit in allt och det faktum att folk drog och slet i mig varthän jag kom farandes i parken, och blev stoppad av människor som ville berömma mig för min konst.
Så kul och så himla fint gjort av alla.

Filip säger att han har svårt att ta emot komplimanger men att han jobbar på det.  
– Jag blir oerhört glad om folk ger mig komplimanger och det betyder så mycket för mig som konstnär att folk faktiskt tar sig tid att gå fram till mig och ge mig denna positiva kritik. Jag kan leva på det hela mitt liv. Det är ju trots allt mina konstnärsfans som har gjort mig till den konstnär jag är idag, och jag är för evigt tacksam gentemot dem alla och älskar dem så mycket!

Filip avslutar med att reflektera lite över gayvärlden 

Foto privat.

– Jag skulle säga att den rätta inträdesbiljetten till att vara en del av gaycommunityt är att du själv känner att du är just en del utav HBTQ-samhället.  Jag har lite svårt med det där med att dela upp oss i fack och grupper, vilket vi är stora experter på att göra inom gayvärlden.  Kan tycka det är lite dubbelmoraliskt hyckleri att kräva att andra människor ska acceptera oss, men så accepterar vi inte ens våra egna. Jag tror starkt på att om vi inte ens kan lära oss att älska våra egna inom vår egen minoritetsgrupp, utan fortsätter med att välja vilka människor vi ska favorisera och gruppera i bättre grupper än vissa utvalda människor som vi anser inte passar in i våran mall, ja då kommer vi aldrig att bli accepterade av andra människor som inte är HBTQ.  Det är min åsikt.  Så ja jag är en del av gaycommunyt för att det räcker med att jag är gay. Sedan vad jag gör, sysslar med, har för bakgrund osv, det spelar ingen roll. Jag är en del utav HBTQ-familjen.

Filip tycker att alla människor är lika mycket värda och genuint goda, tills de kan motbevisa honom. Ett motto Filip följer starkt är.
-Varför försöka kämpa så hårt för att vara som alla andra när man är född till att sticka ut!

Facundo Unia

 

Instagram: phil_of_sweden

Namn: Filip Lundberg alias Phil of Sweden

Teknik: Tecknar mest i blyerts, men använder färgpennor med, och målar även i akrylfärg.

Utbildning: 3 års gymnasium Estetisk Linje – gren konst.

Mer konst av Phil of Sweden kan ses på: artportable.com

Här ställde Filip ut sin utställning ”Man’s Best Friend” i juni 2021, på Artportable på Åsögatan 176 i Stockholm

Ni kan även hitta hans konst på: www.tomoffinland.org