Nu tar Sentry.nu nya tag

4 juni, 2023

Du kanske har märkt att Sentry.nu inte varit så aktiv på ett tag. Skälet till det är något som varit väldigt omskakande. Den 15 februari hände något som för evigt kommer förändra mig verklighet. Min far Nicke Johansson dog efter långvarig sjukdom. Visserligen hade han varit sjuk länge men nu var han på bättringsvägen. Han hade nyligen varit på rehab men träningen kanske var mer än vad hans hjärta orkade, han blev trött la sig ner i sängen och det var det sista som han gjorde i livet.  

Nicke och jag har drivit Sentry.nu sedan starten. Jag minns att när jag var yngre så var Nicke ofta på begravningar. Han berättade för mig att nu har den här vännen dött och jag ska på en begravning i helgen. Det som tog livet av hans vänner var Aids. Då fanns det ingen bot eller bromsmediciner.  

Hatet mot hbtqi+ och män som har sex med män var ganska utbredd. Det är den visserligen fortfarande men på den tiden såg läkarna mer ut som om de skulle ut och resa med Apollo 13 än ta hand om en patient. Detta påverkade våra vänner starkt och de kände sig förödmjukade. Läkarna borde veta bättre. De borde veta hur hiv smittade men det verkade inte så. Det var inte bara läkarna som betedde sig konstigt och behövde information, utan större delar av samhället. Nicke blev engagerad i Noaks Ark och andra organisationer och jag följde i hans fotspår. Han sa ofta att folk måste lära sig mer om hur hiv och andra könssjukdomar smittar.  

En sak som han sa till mig är att inbilla dig att alla som du har sex med har hiv, skydda dig för din egen skull och för din partnerns skull och det spelar ingen roll vem du har sex med. 1996 kom de första bromsmedicinerna och en hel del förändrades. Flera av våra vänner överlevde och plötsligt fanns det hopp.  

Jag är säker på att min uppväxt påverkat mig och när Nicke förslog att vi skulle starta Sentry.nu hakade jag glatt på. Vi drev siten i flera år tillsammans tills hans bortgång. Nu kommer jag att fortsätta driva den utan honom. Jag hoppas att du hänger med.  

Läs mer om Nicke nedan

Vår homopappa Nicke Johansson har avlidit

Till minne av Nicke Johansson: ”Nu är klockan 10:00 och jag kan inte hålla tillbaka mina tårar”

Stockholm Pride om Nicke Johanssons bortgång

Facundo Unia