Bland bögar, beats och Bizarrap på Boombastic

28 juli, 2023

Sentry.nu besöker Boombastic som är en stor rap- och trap-festival i fem olika städer i Spanien under sommaren 2023. På festivalen spelar många argentinska artister. I Asturien intar 50.000 besökare under tre dagar och sena nätter den lilla staden Llanera med 14.000 innevånare. Många av besökarna tältar. Hela flödet på Grindr fylls snabbt med profiler med namnet Boombastic, för att signalera att man är på festivalen.

En ny generation argentinska artister har redan nått musiktoppen i Sydamerika. De har gått från små shower till utsålda arenor lika stora eller större än Friends Arena, till exempel Vélez och River. Några av de heter Duki, Lali, Bizarrap, Nicki Nicole, Tiago pzk, Lit Killah, bisexuella Maria Becerra som är en av Argentinas toppartister som även slår i USA. En av hennes låtar finns med på soundtracket för filmen Fast X.

Argentinarna är nu redo för ännu fler arenor runt om i världen. De har turnerat runt i USA, uppträtt för stor publik och har även ett stort genomslag i Spanien och artisterna deltar i ett kontinuerligt utbyte med de spanska artisterna. Ett exempel är Quevedo från Spanien som gjort en av världens största hits förra året, Session #52/Quédate, med den argentinske mega producenten Bizarrap.

Sångerskan Maria Beceera, Duki, Tiago PZK, Lit Killah och fler har ett band ihop som heter “Los Del Espacio” vars låt med samma namn ligger högt upp på Spotify och Youtube.

De unga artisterna har även fått stort inflytande över hela Europa. Nicki Nicole turnerade till exempel förra året i en serie konserter runt i Europa som lockade en halv miljon människor. Bara 21 år gammal bländade hon publiken i Frankrike, Portugal och Schweiz, där hon uppträdde på den prestigefyllda Montreux Jazz Festival.

Stjärnan Bizarrap

En annan gigantisk argentinsk artist är Bizarrap, som redan har passerat 7,5 miljarder visningar och lyssningar med sina sessioner. Bizarrap går i fronten av en generation som erövrar Europas och USA:s scener under sommaren. Han är en av världens mest kända producenter. I Sverige är han mest känd för hans låt tillsammans med Shakira där hon dissar sitt ex fotbollsspelaren Pique.

Bizarrap hade en fantastisk spansk turné 2022, och nu upprepar han den 2023. Hans uppträdande är otroligt välproducerade med grafik och avancerade mixar av sina låter. Han uppträde den 22 juli i Asturien, 28 juli i Coruña, 10 augusti i Portugal, 12 augusti i Malaga och 19 augusti i Alicante. Efter framgången med Session #53 med Shakira följde han upp med  Session #56 med artisten Rauw Alejandro från Puerto Rico. Bizarrap är också resident-DJ på några av Ibizas viktigaste fester under sommaren.

Pionjären Duki

Duki är en annan ledande artist inom den argentinska urbana musikrörelsen. Han har uppnått en milstolpe utan motstycke genom att tillkännage sin konsert på Santiago Bernabéu-stadion, Real Madrids legendariska stadion. Den 8 juni 2024 kommer han att uppträda i Madrid och rida på den argentinska vågen som hoppas kunna ta Spanien och resten av Europa med storm.

– Det är en historisk dag för argentinsk musik, firade Dale Play, produktionsbolaget för den argentinska trapikonen, som också representerar bl a Bizarrap, Lali, Nicki Nicole och Milo J.

Tidigare har Argentina ”importerat” lokala framträdanden av artister som Bad Bunny, Daddy Yankee, Karol G, Residente, Maluma och Camilo. Dale Play Live är ett av de största underhållningsföretagen i Latinamerika, grundat av den argentinske musikbranschens stora entreprenör Federico Lauria. Nu exporterar de argentinska talanger och siktar på att fylla arenor i USA och Europa.

Duki väntas nu ta resten av Europa med storm. Denna stora höjdpunkt i rapparens karriär kommer efter att ha sålt ut Vélez-arenan i Buenos Aries fyra gånger under 2023, sålt ut sin första turné i USA på 24 timmar och släppt sitt nya album ”Antes de Ameri”, som debuterade i toppen av de globala listorna.

Utöver detta såldes mer än 150 000 biljetter på bara några timmar, vilket sålde slut River Plate-arenan två gånger där han kommer att uppträda den 2:a och 3:e december.

– Det fanns aldrig en plan B, det finns ingen återvändo från det här, det finns ingen återvändo, lovar Duki självuppmuntrande. Hans dragningskraft är bevisad: han avslutade nyligen sin första nordamerikanska turné med utsålda shower i New York, Chicago och Miami. Under juni och juli i år turnerade han i Spanien, bland annat i Asturien, Bilbao och Madrid.

På Boombastic i Asturias kändes det riktigt coolt att vara på en festival som hyllar argentinsk kultur och musik. Det var också coolt att som bög se Lali från Argentina spela sina gay-låtar och ta avstånd från hat mot Hbtqi+ personer mitt under valet i Spanien.

Detsamma gäller Villano Antillano som är en transartist från Puerto Rico. Texterna är fyllda av budskap mot homofobi och macho-kulturen.

Dessutom uppträdde bland annat Bizarrap, Duki, Dillom och Quevedo.

Under festivalen var det många som förutom att dricka alkohol även rökte cannabis, vilket är tillåtet i Spanien. Vanliga biverkningar är ångest, olust, panikkänslor och paranoia. Cannabis är starkt psykiskt beroendeframkallande. Vid användning av droger så finns det en ökad risk för att man inte utövar säkrare sex och därför bör man tänka igenom detta noga innan. Av den anledningen bör man ta med kondom och glidmedel och testa sig regelbundet.

Facundo Unia

 

Här kan du läsa en annan artikel om de argentinska musikerna: Argentisk queer-rap tar över världen

Här hittar du länkar till artisternas och festivalens Instagram

Maria Becerra

Nicki Nicole

Bizarrap

Duki

Lali

Villano Antillano

Dillom

Tiagopzk

Litkillah

Boombastic Festival