Noaks Ark prisar Magnus Gisslén för sina insatser inom hiv

31 december, 2023

Magnus Gisslén tillträdde som statsepidemiolog i september 2023. Innan dess arbetade han i många år inom hiv-vård och forskning. Det är för detta arbete som han av Noaks Ark tilldelas Guldarken. 

Foto: Noaks Ark

Motiveringen lyder: Noaks Ark tilldelar Magnus Gisslén Guldarken 2023 för sina mycket betydande insatser inom hiv. I sitt omfattande arbete som överläkare och professor inom infektionssjukdomar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg har Magnus bland annat bidragit med framstående forskning om hiv och virusets effekter på centrala nervsystemet. Han är en väldigt uppskattad och engagerad läkare som under drygt 30 år arbetat med patienter som lever med hiv. Genom den erfarenheten har han en unik inblick i hur det har varit och är att leva nu med hiv-diagnos. Magnus är en förkämpe i arbetet att ge jämlik och jämställd vård till personer som lever med hiv. Han har haft en nära och betydelsefull relation till Noaks Ark och har givit organisationens arbete inom hiv ansenligt stöd sedan start.

– Jag är mycket glad över att ha blivit tilldelad Guldarken. Som infektionsläkare som jobbat med människor med hiv under många år är detta det finaste pris som går att få. Jag är mycket tacksam och djupt hedrad, säger Magnus Gisslén i ett pressmeddelande från Noaks Ark.